Gå direkt till textinnehållet

Pressekreterare raderade reporters inspelning

Kommunalarbetarens reporter Catarina Johansson Junttila gjorde en tidspressad intervju med statsrådet Nyamko Sabuni på Justitiedepartementet. Efter intervjun glömde hon kvar den påslagna bandspelaren i ministerns rum.

Kommunalarbetarens reporter Catarina Johansson Junttila gjorde en tidspressad intervju med statsrådet Nyamko Sabuni på Justitiedepartementet.

Efter intervjun glömde hon kvar den påslagna bandspelaren i ministerns rum.

En stund efter att hon återvänt och hämtat bandspelaren blev hon uppringd av den politiskt sakkunniga Karin Karlsbro. Hon berättade att departementets personal raderat ett privat telefonsamtal med Sabuni, som av misstag spelats in på reporterns bandspelare efter intervjun.

Kommunalarbetarens chefredaktör Liv Beckström tycker att hanteringen känns olustig.

– Det är olyckligt att bandspelaren glömdes, men för mig är det inte så intressant hur läget uppstod utan hur departementet hanterade den.

Viktigaste frågan för Liv Beckström är varför inte de ansvariga tjänstemännen bad reportern om lov innan de raderade samtalet. Hon har nu skrivit till Justitiedepartementet och bett om en förklaring.

Karin Karlsbro vill inte ge någon kommentar utan hänvisar till pressekreteraren Christer Hallerby:

– Vi hade inga rutiner för sådana här situationer, därför raderade vi samtalet. Nu har vi stränga direktiv att den som sitter med när statsrådet intervjuas ser till att journalisterna får med sig alla saker när han eller hon lämnar rummet.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos