Gå direkt till textinnehållet

Presschef fick skriva själv

Aftonbladets referat från seglingstävlingen Volvo Baltic Race skrevs av tävlingens egen presschef.

Aftonbladets referat från seglingstävlingen Volvo Baltic Race skrevs av tävlingens egen presschef.

– Vi klantade oss, medger Micke Andersson, sportchef på aftonbladet.se

Volvo Baltic Race, som genomfördes 21 juni-5 juli mellan Kiel, Marstrand och Sandhamn, var en av sommarens stora seglingshändelser i Sverige. Tävlingen uppmärksammades bland annat stort av Aftonbladet, både i bilagan Sportbladet och på webben.

Varje dag publicerades utförliga referat från dagens tävlingar, med intervjuer med deltagarna. Flera av dessa var dock inte redaktionens egna texter, utan hade levererats från tävlingens presstjänst.

Micke Andersson hävdar att det var ett misstag som gjorde att texterna lades ut:

– Jag hade kommit överens med Volvo Baltic Race-organisationen om att få rörliga bilder från tävlingen. När vi fått detta material mejlat till oss har vi också fått skrivna texter, av organisationen. Några av dessa texter har av misstag gjorts ut på vår sajt.

I flera fall var texterna osignerade, men en av dagarna, den 27 juni, var referatet undertecknat av tävlingens presschef Rikard Björk. Något som väckt reaktioner på flera håll.

Är det så här lätt att få in PR-texter i Aftonbladet?

– Nej, det ska det självklart inte vara och jag är naturligtvis inte nöjd med hur detta gått till. Jag är den första att erkänna att vi klantat oss i detta fall, säger Micke Andersson.

Rikard Björk, tidigare journalist på bland annat Expressen, säger sig vara ovetande om att hans texter hamnat ograverade på aftonbladet.se.

– Det hade jag ingen aning om. Vi skickade ett stort antal pressreleaser varje dag, till 123 olika redaktioner. Hur tidningarna hanterar dem är inget jag har koll på.

Men för en presschef måste det väl vara jackpot att få in en hel pressrelease, med byline och allt på Sveriges största mediewebb?

– Det har jag inga synpunkter på. Jag skötte bara mitt jobb. Hur Aftonbladet hanterat materialet är inte min sak. Men ur en mer humoristisk synvinkel kan jag väl tycka att det är kul, att man fortfarande håller som kvällstidningsskribent…

De aktuella texterna har nu tagits bort från aftonbladet.se.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos