Gå direkt till textinnehållet

Polsk journalist dömdes utan att höras i rätten

Tomasz Piatek fick veta att han dömts för förtal via regeringstrogna medier – efter att möjligheten att överklaga löpt ut. Idag står han inför rätta igen.

”Om det hade funnits ett uppsåt att förvägra journalisten Tomasz Piatek hans rättigheter hade rättegången inte sett annorlunda ut”, konstaterar Reportrar utan gränser (RSF) i ett uttalande om förtalsmålet och domen mot Tomasz Piatek, mottagare av RSFs pressfrihetspris 2017.

Piatek dömdes för förtal av en miljardär som står nära Polens premiärminister Mateusz Morawiecki den 27 oktober. Domen rör uppgifter om att affärsmannen har kopplingar till Ryssland och spelade en roll i en buggningsskandal 2014, som Piatek lämnat i reportageboken Morawiecki och hans hemligheter som kom ut 2019.

Domstolen hade skickat inställelsen samt domen till en gammal epostadress, och Piatek var därför inte medveten om att det pågick en rättegång mot honom, och kunde inte föra sin talan i rätten. Han fick reda på att han dömts en månad senare, när han läste om det i regeringstrogna medier. Då hade tiden för att överklaga löpt ut. Domen var åtta månaders samhällstjänst, om 20 timmar i månaden.

Reportrar utan gränser anser att domstolen borde ha gjort mer för att få kontakt med Piatek, till exempel kontaktat hans advokat eller hans förlag. Piatek har stämts för förtal åtskilliga gånger och hörts i samma domstol. I juni dömdes han till 10 000 kronor i böter och att framföra en offentlig ursäkt via medier till Krzysztof Gaj, tidigare rådgivare till premiärministern. Gaj stödde Rysslands annektering av Krim och hade enligt Piatek ”farliga kopplingar till Kreml, maffian och lobbyorganisationer”.

I dag den 30 november startar en ny förtalsrättegång mot Piatek, även denna gång rörande ett avslöjande om polska makthavares kopplingar till den ryska regimen.

Polen har en omfattande förtalslagstiftning som kritiserats av Europeiska unionens domstol.

Fler avsnitt
Fler videos