Gå direkt till textinnehållet

Politikbevakningen i traditionella medier har det högsta förtroendet

En ny rapport från Internetstiftelsen visar att traditionella medier fortfarande har det högsta förtroendet från väljarna när det gäller den politiska informationen. Samtidigt tar närmare hälften av årets förstagångsväljare dagligen del av politiskt innehåll på sociala medier. 

I rapporten Svenskarna och internet: Valspecial 2022 kan man se att en majoritet av internetanvändarna tycker att större delen av den politiska informationen i tv, radio och dagstidningar är pålitlig.  81 procdent tycker exempelvis att tv är en viktig källa för politisk information.

Omkring 6 av 10 anser att dagstidningar och radio är viktiga informationskällor och drygt 4 av 10 att lokaltidningen är viktig.

När det gäller kvällstidningar går åsikterna isär bland internetanvändarna. Omkring 3 av 10 ser kvällstidningen som en viktig informationskälla medan 2 av 10 ser den som en oviktig källa.

Annons Annons

Samtidigt är förtroendet för den politiska informationen på sociala medier generellt låg. De flesta anser att det bara är en liten del eller inget alls av informationen där som är pålitlig. Detta trots att en stor del av den politiska informationen de uppger att de möter på sociala medier är just delade artiklar och nyhetsinslag från traditionella medier.

Att just TV, tidningar och radio åtnjuter det högsta förtroendet är väntat, menar forskaren Simon Lindgren.

– Det förvånar mig inte. I en tid av pandemi, katastrofer och krig går många till det som de känner till sedan tidigare, säger Simon Lindgren som forskar om politik och sociala medier, till TT.

Instagram är den sociala medieplattform där flest förstagångsväljare tar del av politiskt innehåll, ett användarmönster som skiljer sig från de äldre generationerna. Bland personer födda på 90-talet är Facebook och Instagram ungefär jämnstora. Bland personer födda på 80-talet eller tidigare är Facebook den mest använda sociala medieplattformen för att ta del av politiskt innehåll.

Mer än hälften av internetanvändarna känner också stor oro för att vilseledande och falsk information kommer att användas för att påverka utgången i höstens val. 

Fler avsnitt
Fler videos