Gå direkt till textinnehållet

”Politik handlar också om ord”

Emmy Rasper tar i dag över som programledare för Språket i P1. Hon vill att det ska höras i programmet att det är valår i år. – Politik handlar inte bara om skatter utan även om språk, och i år kommer politikers ord vägas på våg.

Hur kommer det sig att du tar över Språket?
– Det får du fråga beställaren på P1 om. Men jag tackade ja för att språk är ett ämne som går att göra intressant och rolig journalistik kring. Språk handlar om identitet och angår alla människor. Språket är i ständig förändring och hur språket förändras säger något om vad som händer i samhället. Jag älskar också att lyssnarna är en stor del av programmet och så vill jag att det ska fortsätta att vara.

Hur ser ditt eget språkintresse ut?
– För mig är språk främst ett verktyg för kommunikation. Det kan ju låta lite banalt, men jag tycker att det är fantastiskt. Med språk kan jag förstå andra och själv berätta hur jag känner, vad jag vet och vad jag tänker.

Emmy Rasper är 31 år och har jobbat mycket med aktualitets- och nyhetsjournalistik, främst som programledare i P3 och senast även på Studio Ett i P1. Hon har tidigare varit redaktionschef på nöjestidningen Djungeltrumma, och skriver återkommande för GT Kultur.

Hur kommer du att förnya Språket?
– Jag kommer ta med mig med aktualitets- och nyhetsperspektivet in i programmet. Det är valår i år och det vill jag ska höras. Politik handlar inte bara om skatter utan även om språk, och i år kommer politikers ord vägas på våg. En metafor eller ett ordval kan göra skillnad. Men viktigt att säga är att programmet har samma uppdrag som tidigare. Språket är ett program som handlar om hur språk används och förändras och vi kommer att svara på lyssnarfrågor precis som vanligt.

Språkprofessorn Lars Gunnar Andersson försvinner från Språket, till mångas sorg. Hur ”kompenserar” ni för honom?
– Jag kommer ha med mig några olika experter i programmet. En återkommande är Ylva Byrman som är doktorand i nordiska språk vid Göteborgs universitet. Jag vet inte om det går att kompensera för Lars Gunnar Andersson, lika lite som jag som programledare kan kompensera för Anna Lena Ringarp som jobbat med programmet i 16 år. Det är klart att de båda har enorm erfarenhet och kunskap. Mitt uppdrag är inte att kompensera utan att göra ett program på mitt sätt. Jag är ungefär hälften så gammal som Lars-Gunnar och Anna-Lena och har såklart andra perspektiv och referenser, det kommer höras i programmet.

Vilken är den mest spännande språkliga förändringen som pågår just nu, tycker du?
– Språk har alltid förändrats. Men kanske går det snabbare i dag? Det är en teori jag har. I och med internet kan begrepp och nya ord snabbt få fäste. Till exempel tycker jag att det är spännande att ordet hen och att byta ut man mot en är språkliga förändringar som har gjorts medvetet. Och som ändå har fått fäste i vissa grupper och sammanhang på relativt kort tid.

Fler avsnitt
Fler videos