Gå direkt till textinnehållet

Polisen: ”Ser allvarligt på bristerna”

I en rapport får Polisen kritik av den egna internrevisionen för brister i  sekretesshanteringen gällande allmänna handlingar. Myndigheten menar att det är svårt att se till att medarbetare som vid enstaka tillfällen ska hantera sekretessärenden har rätt kunskaper.

I förra veckan berättade Journalisten att Polisens internrevision riktar kritik mot den egna myndighetens sekretesshantering.

Ett av problemen är att kunskapen för hur det går till är så låg hos vissa handläggare, att de upplever en rädsla att lämna ut för mycket information i handlingarna.

Liselott Ringborg, chef för informationsförvaltningsenheten inom Polisens rättsavdelning, svarar nu på Journalistens frågor om bristerna.

Hon menar att myndigheten ser allvarligt på alla brister som uppdagas. Att medarbetare inte anses ha tillräckliga kunskaper och stöd kring handläggning enligt OSL har att göra med stora informationsmängder, och att många uppgifter är sekretessreglerade.

– Det är en utmaning att säkerställa att samtliga medarbetare har tillräckliga kunskaper att kunna hantera de aktuella ärendena enligt gällande regelverk och rutiner. Det gäller särskilt de medarbetare som vid enstaka tillfällen ska handlägga ett sådant ärende, skriver Liselott Ringborg i ett mejl.

Som Journalisten berättade i reportaget Så sluter sig polisen bedrivs för närvarande ett särskilt projekt som syftar till att förbättra myndighetens hantering av ärenden om utlämnande av allmän handling.

– En del handlar om att rättsavdelningen ska ta över ansvaret för ett stort antal utlämnandeärenden och där prövningen ska göras av sekretesshandläggare. Det handlar också om införande av digitalt arbetssätt, en e-tjänst för begäran om allmän handling och att mottagandet och fördelningen av de aktuella ärendena ska hanteras vid en särskild funktion, skriver Ringborg.

Fler avsnitt
Fler videos