Polisen räknade
med publicering

19 november, 2015

I dag publicerar medier som Aftonbladet, Expressen och SVT Nyheter bild och namn på den 25-åring som just nu jagas, misstänkt för förberedande till terrorbrott i Sverige. ”Går man ut med en bild till samtliga poliser i landet får man ha det här i beredskap”, säger Stephen Ray, pressekreterare hos Polisen.

Bland de medier som publicerar namn och bild på 25-åringen finns alltså båda kvällstidningarna, Sveriges Television och Dagens Nyheter, medan exempelvis Svenska Dagbladet och Sveriges Radio vid 10-tiden på morgonen ännu inte publicerat bilden. Dock säger SRs ansvarige utgivare Michael Österlund att han på morgonen sagt okej till att publicera bilden.

– Jag har sagt okej att publicera, du får ringa vår dagchef och fråga varför den inte är ute än, säger Michael Österlund.

Ulf Johansson är ansvarig utgivare för SVT Nyheter.

Vi har resonerat igenom det här hela natten eftersom vi fick fram identiteten i går kväll. Vi bestämde oss för att identiteten i sig inte säger så mycket i det här fallet och bilden är lite för dålig så vi ville först avvakta. Men nu har våra reportrar fått fram mer material så vi gick ut med bilden. Anledningen är för allmänhetens skull, det finns ett oerhört stort intresse i det här fallet, säger Ulf Johansson till Journalisten.

I och med att bilden är så grynig. Finns det inte risk att peka ut fel person?
Vi tog det i beaktande. Först ville jag egentligen avvakta för att vi hoppades få fram en bättre bild, och vi håller just nu på att försöka få fram en passbild på mannen. Men vi bestämde ändå att vi går ut med detta nu, säger Ulf Johansson.

Polisen tycker inte att det här förstör deras utredning.

– Det här är något man får ta i beaktande när bilden skickas ut till samtliga poliser. Då får man ha i beredskap att effekten blir att den når medier. Nu har vi också bekräftat att det är den bilden, säger Stephen Ray, pressekreterare hos Polisen.

Så det försvårar inte för er?
– Nej inte i nuläget.

Kommer ni att få in massor av tips nu från allmänheten som ser mannen överallt?
– Det kan jag inte spekulera i.  

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies