Gå direkt till textinnehållet

Polisen missnöjd med sin mediebild

Svenska poliser är missnöjda med massmediernas bevakning av dem, visar en undersökning som Polisförbundet har gjort.– Vi framställs ofta som rasistiska, anabolstinna idioter, skriver en av poliserna i undersökningen.(Uppdaterad)

Svensk polis är inte särskilt tillfreds med bilden av dem i press, radio, TV och övriga medier. Bilden är alltför negativ tycker sju av tio poliser, medan bara en enda polis på hundra tycker att bilden är alltför positiv.

– Polisförbundet motsätter sig definitivt inte en kritisk granskning, men journalistiken speglar inte hela den komplexa bilden av vårt arbete, säger Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet.

Förbundets undersökning visar också att andelen poliser som är kritiska till mediernas bevakning har ökat de senaste fem åren.

– Det kan bero på den så kallade multijournalistiken med krav på att leverera väldigt spektakulära nyheter och nyheter som ingen annan har. Kraven på den enskilde journalisten ökar, men också vinstkraven i multimedieföretagen. Kvalitetsbegreppet får stå tillbaka en del till förmån för att leverera väldigt mycket, säger Jan Karlsen.

– Det är svårt att göra något åt detta med de ägarkonstellationer som finns i dag inom medierna.

Yngre nyutexaminerade poliser, kvinnliga poliser, poliser i yttre tjänst och de som är placerade i storstäderna tycker i högre utsträckning än andra att medierna domineras av negativa skildringar.

Uppgifterna om medierna finns i en undersökning av hur medlemmarna i Polisförbundet ser på de yrkesetiska frågorna. Resultatet har lett till att förbundet kräver etiska riktlinjer, obligatorisk vidareutbildning i etik och kontinuerlig handledning i etik.

Carl von Scheele

Är mediebilden av poliser mer negativ i dag?

width=100Anders Johansson, rättsreporter, Aftonbladet

– Nej, jag har svårt att tro det. Men om polisen anser det vill jag ställa en motfråga: Vad gör de själva åt den saken? Att avstå från att ge sin version av en skjutning exempelvis kan leda till att offrets version blir den enda som hamnar i medierna.

width=113Ann-Sofie Sannemalm, kriminalreporter VLT/Brottsplats Västerås

– Nej, det tycker jag inte. Däremot har journalister börjat granska polisens roll mer än tidigare. Polisen som myndighet har fått ögonen på sig, journalister är inte deras megafoner. Det är en positiv utveckling.

  width=112

Lars Borgnäs, reporter, Rapport i SVT

– Nej inte av den dagliga verksamheten. Men misslyckandena nagelfars

möjligen hårdare, både de av akut slag – som till exempel tillmälena mot invandrare i Rosengård – och de strukturella, som de låga uppklaringstalen.

 

width=82Ingar Frostberg, kriminalreporter, Eskilstuna-Kuriren

– Det vet jag inte. Däremot är allmänintresset enormt när det gäller all verksamhet som rör brott och straff numera. Det ger ett hårt tryck i mediernas bevakning. Något som givetvis "drabbar" poliser som kanske inte är vana vid detta.

 

Enkät: Journalisten

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt