Gå direkt till textinnehållet

PO: ABs rapportering om Bering-mordet var hänsynslös

Allmänhetens pressombudsman kritiserar Aftonbladets rapportering av mordet på psykologen Helena Bering.

Allmänhetens pressombudsman kritiserar Aftonbladets rapportering av mordet på psykologen Helena Bering.

I sin bedömning av fallet skriver biträdande PO Kersti Söderberg att ”de långtgående och framskjutna spekulationerna kring ritualmord och kopplingen till sex, med uppgifter om porrbilder, mördarens fantasier och korslagda benknotor, var hänsynslösa och saknade tillräcklig grund”.

Rapporteringen har PO-anmälts av Helena Berings pappa Per Bering, som i höstas skrev ett öppet brev om kvällspressens bevakning av mordet. Han skrev då att han inte förstod hur ”människor som kallar sig journalister kan sänka sig till en så vedervärdig avart av journalistik som ni gjort – och gör! – i behandlingen av mordet på min dotter”.

bryt

PO konstaterar också att Aftonbladet fortsatte med sex-kopplingarna på löpsedeln även efter det att förövarna gripits, trots att tidningen samtidigt rapporterade att det rörde sig om ett rånmord. ”Vid en samlad bedömning anser jag att tidningen brustit i hänsyn till Helena Berings minne och hennes närstående”, skriver PO, som rekommenderar att pressetisk kritik riktas mot tidningen. Ärendet överlämnas nu till Pressens Opinionsnämnd.

Även Expressens bevakning hade anmälts till PO. Där gör PO dock en annan bedömning och friar tidningen, då publiceringen varit mer återhållsam.

mj@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt