Gå direkt till textinnehållet

Petter Karlsson om nya boken: ”Jag har samlat på sköningar”

Greve Stenbock som ogillade förändringar, paret Hjort som firade jul varenda dag, vetenskapsmannen Olof Rudbeck som menade att Adam och Eva var svenskar – alla har de en plats i boken Det svunna Sverige där journalisten och författaren Petter Karlsson har samlat färgstarka berättelser om egensinniga original.

– Jag tror det har med min uppväxt att göra, säger Petter Karlsson, som svar på frågan hur han kom på idén till boken.

– Jag kommer från den minsta kommunen söder om Västerbotten, östgötska Ydre som ligger utanför Tranås. 3 700 invånare. Hälften av dem var original kändes det som när jag växte upp.

Där fanns Olga, som man knackade på hos när man behövde någon som stod i mål i fotboll, hon var i 70-årsåldern. Där fanns Gottfrid som köpte en cykel för att han tyckte det blev så fina spår efter cykeln, han gick och ledde den runt.

Annons Annons

Petter Karlsson började sin journalistiska bana på Tranås-Posten, där även Lennart Hyland startade sin karriär. Där ritade han som 15-åring tecknade serier, och frågade sedan om han fick skriva om sådana där konstiga människor som bodde ute i skogen och var speciella.

– Det blev enormt uppskattat. Jag har samlat på sådana här ”sköningar”, jag gillar de här personerna, det hoppas jag märks i boken. Alla har jag inte träffat, en del är gamla original, som Olof Rudbeck som hävdade att Adam och Eva kom från Sverige. Och slaven Badin som kom som lekkamrat till Gustav III och slutade som fri bonde på Sörmlands åkrar, en svart man som gick och plöjde där på 1700-talet.

Petter Karlsson arbetade i 20 år som journalist på Expressen och har skrivit drygt femtio böcker om bland annat whisky, mat, film, uppfinnare och skidhjältar, samt biografier över exempelvis Astrid Lindgren, Stikkan Andersson och Lennart Nilsson.

Hade du ännu fler personer på lager när du valde ut dem som är med i boken?
– Ja, det hade jag. Och det är väl inte otroligt att om den här boken uppskattas så finns det en tvåa och en trea i bakhuvudet.

Han säger att han månar om att skildra personer som vågar vara egensinniga, som inte alltid går i flock.

– De här människorna går sin egen väg och tänker själva. Sedan är jag också väldigt förtjust i att berätta roliga historier. Det är en slags konst som jag tycker försvinner lite ibland.

Arbetet med boken har enbart varit lustfyllt, säger han.

– Det svåra har varit att välja ut dem. Många av historierna har jag varit och nosat på när jag skrivit artiklar för exempelvis Expressen. Man måste tycka om personerna man skriver om, även om man skrattar åt dem

Hur har du fått nys om alla dessa original?
– Jag har en konstig hjärna tror jag, man ska inte fråga mig så mycket om årtal, men jag minns historier, de fäster i mitt huvud. Jag har en fil kand i historia så jag är inte bara amatör, men nyfikenhet, som väl de flesta journalister drivs av, är en bra egenskap. Man blir aldrig fast i en åsikt, inte fundamentalist, utan man tänker att det kan ju vara på ett annat sätt.

Numera jobbar Petter Karlsson som frilans för tidningen Land och tidningen Svenska öden och äventyr.

– Där får jag bre ut mig. Det kan handla om allt från Lasse O'Månsson till Tage Erlander eller Karl den XIIs barndom. Jag var med och drog i gång Svenska öden och äventyr och får välja väldigt mycket själv vad jag vill skriva om.

Fler avsnitt
Fler videos