Pension för vikarie: en krona
Journalisten Mona-Lill Påhlzon har en pension som utarmats av sexmånadersregeln.– Jag fick en chock när jag fick reda på vad jag efter åtta års vikarierande hade för årlig pension från Alecta – en krona.
Journalisten Mona-Lill Påhlzon har en pension som utarmats av sexmånadersregeln.
– Jag fick en chock när jag fick reda på vad jag efter åtta års vikarierande hade för årlig pension från Alecta – en krona.
Med långvarigt vikarierande riskerar man urholkad pension. Det insåg Mona-Lill Påhlzon när hon skulle ta reda på vad hon skulle få i pension efter åren av fast tjänst på tidningen Arbetet och vikariat på Sydsvenskan. Arbetsgivarna hade betalat in till Pressens pensionskassa och Alecta. Från Pressens pensionskassa skulle 12 000 kronor om året betalas ut. När hon ringde Alecta fick hon beskedet att hon skulle få en krona.
– De berättade att den skulle betalas ut som ett engångsbelopp, säger Mona-Lill Påhlzon.
Att hennes individuella tjänstepension hade så låga belopp beror på att hon ofta vikarierat i perioder under sex månader.
Fram till 2002 innebar det att företaget inte behövt betala in individuell tjänstepension för vikarien. I dag är denna tid sänkt till tre månader. Men det finns ingen ramtid för flera perioder, vilket innebär att den som vikarierar i en period på två och en halv månad, är ledig en dag och sedan vikarierar lika länge på samma arbetsplats inte genererar några pensionsinbetalningar.
– Jag är övertygad om att många visstidare inte tänker på sin pension och får tråkiga överraskningar när de blir äldre, säger Mona-Lill Påhlzon.
Magnus Wicksell, pensionsrådgivare på PP Pension, menar att vikarierna själva måste pensionsspara i tid.
– Man får helt enkelt se till att ha ett regelbundet pensionssparande. Sedan ska man vara medveten om den här tremånadersregeln och kanske vara tuffare i förhandlingarna om vikariatens längd, säger han.
pf@journalisten.se