Gå direkt till textinnehållet

PAR beslöt omupphovsrättsavtal på ST

(UPPDATERAD)Pressens avtalsråd, PAR, beslöt på tisdagen om ett nytt upphovsrättsavtal på Sundsvalls Tidning.

(UPPDATERAD) Pressens avtalsråd, PAR, beslöt på tisdagen om ett nytt upphovsrättsavtal på Sundsvalls Tidning. ST får därmed rätt att mot en fast lönesumma vidareförmedla text och bild till ett antal tidningar, sajter och elektroniska klipptjänster.

Avtalet gäller vidareförmedling till tidningarna i MittMedia-koncernen, Mkt Media-sfären, Upsala Nya Tidning, Dalarnas Tidningar, Citygates sajter och elektroniska klipptjänster.

– Vi påtvingades ett PAR-avtal, konstaterar Leif Hjältman, ordförande i journalistklubben. Beslutet är följdriktigt eftersom vi stod på tur efter Göteborgs-Posten.

PAR beslöt i våras om ett upphovsrättsavtal på GP.

– Jämfört med GPs avtal är vårt mera begränsat, säger Leif Hjältman. Enligt deras avtal får materialet vidareförmedlas till alla tidningar. Den ekonomiska ersättningen till oss är också något högre.

ST-ledningen och klubben var nära att komma överens om ett lokalt avtal. Stötestenen blev till sist den omtvistade uppsägningsparagrafen 3:1 i bilagan till kollektivavtalet.

– Till slut kunde vi inte komma runt uppsägningsparagrafen, säger STs chefredaktör Kjell Carnbro. Vi behöver ha en förhandlingsordning om uppsägning.

Enligt Carnbro har man försökt göra lokala anpassningar. Han påpekar att avtalet innebär att STger möjlighet att utbyta material inom koncernen bland annat när det gäller Mittuniversitetet som finns på olika orter som fem tidningar inom koncernen täcker.

Leif Hjältman understryker att det handlar om ett tvångsavtal. Han har uppfattat det som att även tidningsledningen var satt under press från styrelsen.

– Carnbro och vår VD Hans Westin ville ha ett lokalt avtal. Men styrelsen hotade med att då bilda ett bolag med en chefredaktör för alla tidningar inom koncernen och då skulle STs ledning ha förlorat inflytande över frågan.

Enligt Kjell Carnbro har dock ingen meningsskiljaktighet funnits mellan styrelse och företagsledning.

Fler avsnitt
Fler videos