Gå direkt till textinnehållet

Pappersstrejken förlängs – oro för att tidningar läggs ned

Finska pappersförbundet Paperiliitto har förkastat medlingsbudet och strejken vid UPMs pappersbruk förlängs till den 14 maj om inte parterna kommer överens innan dess.

Strejken vid UPMs pappersbruk i Finland har pågått sedan årsskiftet och strax före påsk förlängdes strejken fram till mitten av maj. Det senaste medlingsbudet gäller för bara hälften av förbundets medlemmar vid UPM och är därför inte tillräckligt täckande, anger förbundet som skäl, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Strejken slår hårt mot den svenska tidskriftsbranschen. Hälften av alla tidskrifter som trycks i Sverige trycks normalt på UPMs papper, enligt Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld. Dagens Arbetes utgivning har försenats och även Hem & Hyra påverkas, kunde Journalisten berätta förra veckan.

Tidningen Senioren som ges ut av organisationen SPF Seniorerna och har en TS-upplaga om 205 900 exemplar (2021) har blivit tvungen att gå ner i papperskvalitet som följd av strejken.

Annons Annons

På Sveriges Tidskrifter är man orolig för att strejken kan få allvarliga konsekvenser.

– Det här har tack och lov ännu inte lett till några nedläggningar av tidskrifter, men jag är orolig för att utgåvor på lång sikt ska försvinna, att tidningar läggs ned i förtid och att läsarna drabbas. Läget är allvarligt. I förlängningen riskerar det att bli mindre av kvalitetsjournalistik, säger Kerstin Neld i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos