Gå direkt till textinnehållet

Överöstes med hatmejl

Erica Sjöström, nöjesredaktör på Västerbottens-Kuriren, har fått hundratals hatmejl efter att en krönika i tidningen förvanskats och spridits via mejl och hemsidor. Även journalister har varit delaktiga i spridningen av dessa mejl.

Erica Sjöström, nöjesredaktör på Västerbottens-Kuriren, har fått hundratals hatmejl efter att en krönika i tidningen förvanskats och spridits via mejl och hemsidor. Även journalister har varit delaktiga i spridningen av dessa mejl.

Det var i maj som Erica Sjöström plötsligt började få obehagliga mejl, SMS och telefonsamtal från personer som ansåg att hon var inkompetent och borde avskedas. Avsändarna påstod sig ha läst en krönika av henne som handlade om JRR Tolkiens romantrilogi Sagan om ringen.

En person scannade i våras in en ett år gammal krönika som publicerats i Västerbottens-Kuriren och lade ut den på sin hemsida. Krönikan, som skrivits av en frilansskribent, handlade om kommersen runt Sagan om Ringen-filmerna. Skribenten undrade i en ironisk ton vad som egentligen kom först: filmen eller böckerna?

Annons Annons

Krönikan var dock kapad från slutet vilket gjorde att läsarna inte förstod att det rörde sig om satir. Däremot fanns sidhuvudet med Erica Sjöströms namn, telefonnummer och mejladress kvar. De som läste hemsidan trodde därför att det var Erica Sjöström som skrivit krönikan.

– Jag har haft mycket nytta av Internet i mitt jobb. Men när felaktigheter sprids är de omöjliga att stoppa. Jag känner mig helt utelämnad eftersom urklippet cirkulerar runt med min bild, namn, telefonnummer och mejladress, säger Erica Sjöström.

Svårt att stoppa

Även Torbjörn Bergmark, Västerbottens-Kurirens chefredaktör, har fått telefonsamtal och mejl från personer som ifrågasätter kunskapsnivån på tidningen.

– Vår IT-avdelning jobbar med att lokalisera de hemsidor där tidningsurklippet finns. Vi anmodar dem att ta bort det. Men efter ett tag dyker urklippen upp på nya hemsidor. Det är den nya teknikens förbannelse. Det är svårt att få stopp på det hela, säger Torbjörn Bergmark.

Det är svårt att väcka åtal mot dem som via telefon eller mejl framför hot eller kränkande kommentarer eftersom personen ofta är anonym. Skulle det gå att spåra avsändaren av exempelvis ett mejl kan personen hänvisa till att adressen har kidnappats, vilket inte är ovanligt.

– Att skicka hatmejl skulle kunna vara brottsligt, till exempel i form av förolämpning, säger Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet. Men den stora boven dramat i är ju den person som ändrat i krönikan så att den ironiska tonen gått förlorad. Det är inte uteslutet att han kan anses ha gjort sig skyldig till förtal mot Erica. Den frilans som skrivit artikeln skulle i vart fall utan problem kunna kräva ersättning för ett antal upphovsrättsintrång.

Krönikan togs bort från hemsidan efter att Västerbottens-Kuriren hotat med en stämning. Men då var skadan redan skedd eftersom den redan fanns på ett flertal länkar på Internet. Efter ett par veckor lugnade det dock ner sig, tills nu då det snart är premiär för den sista delen i Ringen-trilogin.

Urklippet från hemsidan tycks leva vidare på nätet och skickas vidare till Tolkien-fantaster och andra över hela världen. Erica Sjöström har fått spydiga telefonsamtal från London och obehagliga mejl från Singapore. Varje vecka dimper det ner hundratals mejl i hennes dator – många har en sexistisk och nedlåtande attityd gentemot kvinnor.

Ett exempel på tonen i breven.

”hahaha, får man vara hur oallmänbildad som helst när man är journalist?????? En man hade under alla omständigheter fått sparken eller åtminstone en varning med en gång efter sådan bevisad dumhet men den där lilla slynan får säkert behålla jobbet för hon är ju kvinna så hon behöver inte bevisa någon duglighet…. Hur kan hon sova om natten?”

Flera kopior

Även journalister har skrivit föraktfulla mejl till Erica Sjöström, utan att kontrollera om det verkligen var hon som skrivit krönikan. Tidningen Journalisten har fått flera insända kopior av urklippet som avsändarna anser är ett exempel på en journalistisk groda. Men dessa personer har brustit i källkritik eftersom de inte kontrollerat originalet.

Journalister har även fört vidare trakasserierna mot Erica Sjöström genom mejlinglistor och genom att skicka urklippet vidare till kolleger.

Inför premiären av den sista delen av Ringen-trilogin verkar mejlen cirkulera allt snabbare på mejlinglistor. Bland annat har en anställd på Sveriges Television varit inblandad i att vidareförmedla hatmejlen.

– En kollega som jobbar på SVT i Umeå fick ett liknande mejl. Som journalist kollar man källan, vilket han gjorde och kunde få bekräftat att det inte var jag som hade skrivit krönikan, säger Erica Sjöström.

I SVTs policy hur anställda får hantera mejl står det bland annat att användandet av Internet och mejl inte får bryta mot företagets policydokument ”gällande jämställdhet och arbetsmiljö eller riskera att utsätta SVT för misskreditering eller andras ringaktning”.

Vidare står det att mejla är som att skicka brev med SVTs brevpapper. Anställda bör därför tänka på att de mejlar i SVTs namn.

”Användning som strider mot SVTs regler för Internet-användning kan bli föremål för arbetsrättsliga åtgärder, såsom varning eller uppsägning”, står det i policyn.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos