Gå direkt till textinnehållet

Östra Småland och Nyheterna läggs ned

Gota Media lägger ned Östra Småland och Nyheterna. Personalen fick beskedet idag på morgonen och MBL-förhandlingar är inledda. UPPDATERAD

Beskedet om att tidningarna, som ges ut i Kalmar respektive Oskarshamn, läggs ned levererades av Gota Medias styrelseordförande Bennie Ohlsson vid ett personalmöte på måndagen. Beskedet motiveras av att titlarna gått med ”stora ekonomiska förluster under lång tid”.

– Vi är i chock. Vi visste att det ekonomiska läget inte varit jättebra, men att det skulle handla om en total nedläggning hade vi aldrig kunnat gissa, säger Anders Jönsson i journalistklubbens styrelse till Journalisten.

Chefredaktören Gunilla Persson säger till den egna tidningen:

”Det är en sorgens dag för tidningarnas duktiga och lojala medarbetare, men också för journalistiken i Kalmar län, som nu blir en röst fattigare.”

14 journalister är fast anställda på tidningen och samtliga kommer att sägas upp, meddelar Gota Media i ett pressmeddelande.

Gota Media skriver att positionen som andratidning har inneburit en svag position på annonsmarknaden och att tidningarna haft svårt att vinna marknadsandelar i tidningsbranschens digitala omställning. Koncernen har övervägt ”en mängd olika besparingsalternativ”, men inte funnit att de skulle hålla.

”[D]et här är det ärligaste sättet att hantera en svår situation. Verksamheten har visat sig vara i ett läge där det inte finns någon bra lösning och då är det mest ansvarsfulla att göra en kontrollerad nedläggning”, säger Bennie Ohlsson.

Östra Småland startades 1928, som en av de sista socialdemokratiska dagstidningarna. Vid årsskiftet 2010/2011 blev Gota Media majoritetsägare. 

Fler avsnitt
Fler videos