Gå direkt till textinnehållet

Oro bland bemanningsanställda på Stampen

Det planerade sparpaketet på Stampen Media skapar oro bland bemanningsanställda journalister, men Ida Johnsdotter (bilden), vd på Media Resurs, har ändå gott hopp om framtiden.

Stampen Medias vd Johan Hansson informerade i torsdags personalen om att företaget behöver genomföra ett större sparpaket på grund av intäktsraset på annonssidan de senaste månaderna. Hur omfattande sparpaketet blir är inte kommunicerat, inte heller vilka avdelningar som kommer att beröras. Däremot står det klart att Stampen Media står inför en nedbemanning, vilket skapat oro bland journalisterna på tidningarna.

Även bland de bemanningsanställda journalisterna inom Stampen finns en oro. Vid tidigare större sparpaket inom Bonnier News, bland annat på Expressen, har det ofta varit just de bemanningsanställda journalisterna som förlorat sina uppdrag.

Bemanningsföretaget Media Resurs grundare och vd Ida Johnsdotter har trots Stampens sparpaket ganska gott hopp om framtiden:

– Det är naturligtvis några som är oroliga och som jag har pratat med. Jag säger till dem som jag säger till dig – att det vänder så småningom. Jag är själv journalist och startade det här företaget 2001. Då var jag först. Sen kan du räkna ut att under de här 22 åren har jag varit med om kanske två eller tre finanskriser. Jag har varit med om någon rekonstruktion, inte min egen men någon annans. Jag tror inte att jag är mer drabbad för att jag driver ett bemanningsföretag. Det är inte så jag har upplevt det i alla fall. Det går upp och ner, säger Ida Johnsdotter.

Media Resurs hade enligt bokslutet förra året ett 50-tal anställda med Stampen som största kund. Hur många bemanningsanställda journalister som arbetar på Stampen Media vill Ida Johnsdotter inte gå in på.

– Vi är ett litet företag. Jämfört med Marieberg Media är vi en mygga. Det är inte så att Stampen står och faller med oss, och det tror jag kan vara till vår fördel i ett sådant här sammanhang, att vi kan vara ett komplement i kristider snarare än tungan på vågen i ett sparpaket.

I samband med sparpaketet på Stampen i vintras var det inga av Media Resurs anställda som berördes. Det sparpaketet löstes dock på frivillig väg med avgångsvederlag, och så ser det inte ut att bli i höst.

– Jag har ändå ganska gott hopp. Ska man satsa på digitaliseringen och läsarintäkter är det ju faktiskt oss journalister man måste satsa på. Det är vi som gör produkten, säger Ida Johnsdotter.

Om Stampen bestämmer sig för att minska antalet bemanningsanställda, vad händer då?
– Det viktigaste jag har här är mina medarbetare naturligtvis. Jag kommer göra allt jag kan för att de ska fortsätta vara anställda. Jag fungerar också som en sorts arbetsförmedlare och har ett fågelperspektiv på arbetsmarknaden. Sen kan jag inte trolla; det blir bistrare tider ett tag nu, men sen vänder det, det har det alltid gjort.

Fler avsnitt
Fler videos