Lärarförbundets kongress i Stockholm avslutas i dag. FOTO: Tor Johnsson

Öppen strid på Lärarförbundet efter attacken på tidningarna

26 oktober, 2018

DEBATT Journalisterna på Lärarförbundet går nu till motattack på förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. ”Du sänker dina anställda”, skriver journalistklubben i en debattartikel i Journalisten. I dag fattas beslut om tidningarnas oberoende på kongressen.

På den sista kongressdagen råder nu öppen strid mellan Lärarförbundets styrelse och journalisterna på förbundets medlemstidningar. I en debattartikel på Journalisten anklagar journalistklubben på Lärarförbundet tillsammans med Unionens ombud på redaktionerna Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand för att ”skada tidningarna” och ”sänka de anställda journalisterna”.

I artikeln går klubben till angrepp mot Johanna Jaara Åstrands påståenden i en replik på DN Debatt, och skriver bland annat:

”Med repliken på DN Debatt sänker du tyvärr inte bara de anställda journalisterna på Lärarförbundet. Den skadar också trovärdigheten för de egna tidningarna.” 

Medlemmarna är ”bestörta” över förbundsordförandens påståenden.

I repliken på DN Debatt påstod Johanna Jaara Åstrand bland annat att Lärarförbundet har ”fallit långt efter i digitaliseringen av journalistik”. Journalistklubben anser att påståendet saknar verklighetsgrund, bland annat mot bakgrund av att Lärarnas tidning flera gånger de senaste åren har belönats med journalistpriser för sin digitala journalistik.

Läs hela debattartikeln på Journalisten Debatt.

I eftermiddag fattar Lärarförbundets kongress beslut om tidningarnas oberoende.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies