Gå direkt till textinnehållet

Öppen strid på Lärarförbundet efter attacken på tidningarna

Journalisterna på Lärarförbundet går nu till motattack på förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. ”Du sänker dina anställda”, skriver journalistklubben i en debattartikel i Journalisten. I dag fattas beslut om tidningarnas oberoende på kongressen.

På den sista kongressdagen råder nu öppen strid mellan Lärarförbundets styrelse och journalisterna på förbundets medlemstidningar. I en debattartikel på Journalisten anklagar journalistklubben på Lärarförbundet tillsammans med Unionens ombud på redaktionerna Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand för att ”skada tidningarna” och ”sänka de anställda journalisterna”.

I artikeln går klubben till angrepp mot Johanna Jaara Åstrands påståenden i en replik på DN Debatt, och skriver bland annat:

”Med repliken på DN Debatt sänker du tyvärr inte bara de anställda journalisterna på Lärarförbundet. Den skadar också trovärdigheten för de egna tidningarna.” 

Annons Annons

Medlemmarna är ”bestörta” över förbundsordförandens påståenden.

I repliken på DN Debatt påstod Johanna Jaara Åstrand bland annat att Lärarförbundet har ”fallit långt efter i digitaliseringen av journalistik”. Journalistklubben anser att påståendet saknar verklighetsgrund, bland annat mot bakgrund av att Lärarnas tidning flera gånger de senaste åren har belönats med journalistpriser för sin digitala journalistik.

Läs hela debattartikeln på Journalisten Debatt.

I eftermiddag fattar Lärarförbundets kongress beslut om tidningarnas oberoende.

Fler avsnitt
Fler videos