Gå direkt till textinnehållet

Omvärlden riskerar att läggas ned vid årsskiftet

Tidningen Omvärlden, som ägs av Sida, riskerar att läggas ner. Avtalet med produktionsbolaget har sagts upp från årsskiftet på grund av att det inte finns någon budget för 2024.

Erik Larsson som är chefredaktör slutar efter nyår. Han är anställd av produktionsbolaget Intellecta som producerat tidningen de senaste åren.

– Vi har fått besked om att avtalet med Sida har sagts upp. Det är ett jättetråkigt besked för Omvärlden. Vi har haft flera granskande artiklar om regeringens förändringar av biståndspolitiken. Nu har Sida meddelat att det inte finns någon budget för nästa år.

Journalisten har tidigare rapporterat om att regeringen beslutat att Sida ska minska stödet till information och kommunikation om bistånd i Sverige. Vilket förutom Omvärlden drabbar även tidningar som Arbetet Global, Sveriges Natur och Arbetsvärlden.

Myndigheten har också fått instruktioner om att lägga uppdraget på en byrå som har ramavtal med Sida, om det trots allt skulle finnas en budget.

– Jag är orolig för att Sida nu inte längre vågar ha kvar en oberoende och granskande tidning. Det vore förödande eftersom biståndet uppgår till 56 miljarder kronor per år och dagstidningarna och andra medier – med all respekt för deras situation – tyvärr inte är särskilt duktiga på att bevaka biståndsfrågor. Det är ett område med stora summor men den journalistiska granskningen är svag. Sånt slutar sällan lyckligt.

Erik Larsson säger att risken är att man kommer att övergå till att göra någon sorts kommunikations- eller PR-produkt.

– I brev som vi fått från Sida står det att uppdraget ska läggas på en byrå som Sida har ramavtal med. Då är det till exempel kommunikationsbyrån Gullers eller Ahead Group, som nyligen fick ett ramavtal med Sida för att producera kommunikationskampanjer. Det är en ganska skrämmande utveckling om man är för oberoende journalistiska produkter.

I Omvärldens uppdrag har ingått att granska biståndspolitiken och skriva om aktuella utvecklingsfrågor.

– Jag är rädd att det uppdraget helt enkelt kommer att försvinna.

Enligt Erik Larsson har Sida sedan många år lagt ut produktionen av tidningen eftersom myndigheten tidigare har varit mån om dess oberoende. Erik Larsson har varit chefredaktör i drygt två år. Han är den enda som arbetar heltid med Omvärlden. Utöver honom är det två personer som arbetar huvudsakligen med tidningen samt tre andra som arbetar en del med den.

– Om man räknar om det till heltidstjänster så är det knappt tre personer inklusive mig själv.

Han tycker att det behövs flera tidningar som granskar den stora biståndsbudgeten.

– I helgen skrev vi till exempel en artikel om Hamas fruktansvärda attack och tog upp att Sida stödjer en palestinsk människorättsorganisationen, Al Haq. Denna organisation har endast kritiserat Israels attacker mot Gaza, men inte kommenterat morden på israeler. Det är viktigt att sådant kommer fram och att debatten om biståndet utgår från fakta. Det är också viktigt att biståndschefernas löner kartläggs och att regeringens och oppositionens utspel bevakas.  

Fler videos
Fler avsnitt