Gå direkt till textinnehållet

”Omöjligt att skriva på BTs avtal”

Journalistförbundet har blivit nedringt av frilansar som fått Bonnier Tidskrifters avtalsförslag skickat till sig. ”Det är inte ett avtal man överhuvudtaget kan skriva på om man vill fortsätta med sitt yrke”, säger en frilans till Journalisten.

Rekordmånga frilansar har hört av sig till förbundet centralt sedan Bonnier Tidskrifter igår började skicka ut sitt nya avtalsförslag, enligt juristen Olle Wilöf. I dag skriver Journalistförbundet tillsammans med Svenska Tecknare, Svenska Fotografers Förbund och Bildleverantörernas Förening en debattartikel om oskäliga frilansavtal.

Trenden är tydlig. Medieföretagen vill ha den frihet som det innebär att anlita frilansare, särskilt i jämförelse med att anställa personal, men vill samtidigt begränsa frilansarnas möjlighet att som självständiga näringsidkare tjäna pengar på sitt material. De vill ha flexibilitet och kontroll. Med andra ord: medieföretagen vill både ha kakan kvar och äta den, skriver bland andra Jonas Nordling i Dagens Media.

Journalisten har pratat med en frilans som fått BTs avtalsförslag men inte tänker skriva på det. Det handlar om en erfaren frilansjournalist som genom åren samarbetat med ett flertal av Bonnier Tidskrifters titlar:

Annons Annons

– Det här går helt enkelt inte att skriva på. Som frilans är det inte ett avtal man överhuvudtaget kan skriva på om man vill överleva och fortsätta arbeta med sitt yrke, säger frilansen.

– En uppdragsgivare som säger att de har rätt till allt mitt arbete, också bakåt i tiden. Och som vill sälja det vidare till andra utan att jag knappt får betalt. På ett sätt tycker jag att det är stöld, det de ägnar sig åt.

Frilansen framhåller att BT har varit ett bra förlag att jobba med, med många duktiga redaktörer och roliga uppdrag. Arvodena har sjunkit de senaste tio åren, men fortfarande varit ”okej”, om än inte i närheten av frilansrekommendationen.

Hur reagerade du på avtalsförslaget?
– Tyvärr blev jag inte så förvånad eftersom liknande har cirkulerat förut, när BT startade sin contentavdelning. Men jag blir ändå förvånad över att de formulerar ett avtal av det här slaget, med en sådan otrolig kortsiktighet. Både för oss, som står för grundråvaran, och för dem själva. Vad ska de kunna sälja för produkter om allt är recyclat andrahandsmaterial. Vem ska vilja betala för det?

– Om de driver igenom det här kommer det på sikt att resultera i nedskärningar även på förlaget. Jag välkomnar dem ut: varsågoda att kom ut och försök överleva på de villkor ni satt.

Fler avsnitt
Fler videos