Gå direkt till textinnehållet

Omni permanentar distansarbete: ”Starkt rekryteringsargument”

Journalister på nyhetstjänsten Omni får även utan pandemi jobba varifrån i Sverige de vill. ”Våra anställda kan få en lite högre livskvalitet”, säger chefredaktören Markus Gustafsson.

Schibstedägda Omni med systersajten Omni Ekonomi väljer att permanenta sin policy som slår fast att de anställda får välja var de vill ha sin arbetsplats.

– Den förhoppningsvis största fördelen är att de anställda kan få lite högre livskvalitet. Man kan bo på andra ställen i Sverige, där man vill bo, eller välja att jobba hemifrån för att man trivs med det. En annan fördel är att det blir lättare för oss att rekrytera riktigt bra folk – och behålla kollegor, säger Markus Gustafsson.

När Omni frågade medarbetarna var ”en känsla av frihet” och ”lättare att få ihop livspusslet” de argument som absolut flest uppgav som fördelar med det nya arbetssättet.

I dagsläget jobbar en femtedel av de runt 30 journalisterna helt på distans (”remote”), från städer som Malmö, Stockholm eller Varberg. Runt 50 procent är ”hybrida”, det vill säga jobbar från redaktionen 2-3 dagar per vecka. Resterande 30 procent har valt att jobba helt från redaktionen i Stockholm (”office”). Den som vill byta arbetssätt måste förvarna ledningen ett halvår i förväg.

Det flexibla arbetssättet är en följd av pandemin.

– Det blev ganska tydligt en bit in i pandemin att ingen ville återgå till gårdagens arbetssätt. Vi ville utveckla nya arbetssätt från distansarbetet vi hade under pandemin, som fungerade väldigt bra både arbetsmiljömässigt och nyhetsmässigt, säger Markus Gustafsson.

Hur ser ni till att klara arbetsmiljöansvaret när arbete på distans permanentas för en del medarbetare?
– Det finns hur många utmaningar som helst. Arbetsmiljön är en av de svårare bitarna. Vi får vara väldigt aktiva, ha många samtal med medarbetarna, bidra med bra skrivbord och utrustning. Men också ställa krav på de som väljer att jobba hemma. Man måste ha en ostörd plats i hemmet. Alla saker har vi inte löst, som hur vi ska göra arbetsmiljöronder i en framtid.

Omni hade en sommarvikarie på Mallorca och har en ekonomiredaktör i Paris. Markus Gustafsson säger att drömmen är att nyhetstjänstens journalister ska kunna jobba varifrån som helst i världen, men att det finns skattemässiga och legala utmaningar.

– Redan etablerade utlandsfrilansar kan självklart vikariera hos oss. Kan man lösa det skattemässigt och legalt tillåter vi arbete utomlands.

Fler avsnitt
Fler videos