Gå direkt till textinnehållet

”Om man vet att kvinnan och barnet avlidit ska man då publicera?”

Bör medierna visa krigets alla hemskheter? Det frågar sig Helena Giertta och Ola Sigvardsson i Journalistenpodden #90. Detta med anledning av den uppmärksammade bilden på den gravida kvinnan som bars ut på bår från den bombade BB-avdelningen i krigets Ukraina.

Både kvinnan och barnet avled senare.

”Man är nära gränsen, det är klart att man ska ta den bilden, men om man vet att hon har avlidit och att barnet avlidit ska man då publicera den. Jag vet inte? Är inte helt säker på det?", menar Helena Giertta. 

De pratar också om hur medierna i Sverige hanterat den desinformation och lögnerna som spridits under kriget och kritiserar regeringens och EU:s linje att stoppa ryska statskontrollerade medierna Russia Today och Sputnik. 

”Om man tycker pressen ska vara fri när Sverige attackeras är det självklart att den ska vara det om ett annat land attackeras”, menar Helena Giertta. 

I morgon, tisdag, pratas det vänsterpress som plantskola i ABF-huset. Ola Sigvardsson modererar och är själv en del av fenomenet. Han berättar också i podden om skiftet att gå till traditionell, neutral, nyhetsjournalistik.

Fler videos
Fler avsnitt