Gå direkt till textinnehållet

Öka trycket på Eritrea att frige Isaak

Journalisten Dawit Isaak har nu suttit fängslad i 1 837 dagar, över fem år, i Eritrea. Journalistförbundet uppmanar EU att öka trycket på Eritrea att omedelbart frige Isaak.

Journalisten Dawit Isaak har nu suttit fängslad i 1 837 dagar, över fem år, i Eritrea. Journalistförbundet uppmanar i en skrivelse EU att öka trycket på Eritrea att omedelbart frige Isaak.

I ett pressmeddelande från klubbordförandekonferensen i Bryssel uppmanar Journalistförbundet EU-komissionen och EU-parlamentet att arbeta hårdare för att den svenske journalisten ska friges. Dawit Isaak fängslades när hans tidning ställde krav på fria val och demokratiska reformer i Eritrea.

“Behandlingen av Dawit Isaak och hans kollegor är en skam för ett land som vill kalla sig demokratiskt. Det är en skam för Eritreas president Issayas Afewerki – mannen som en gång ledde Eritreas befrielsekamp, men som i dag styr landet bortom all respekt för mänskliga fri- och rättigheter.

Vi kan aldrig acceptera att journalister – eller andra medborgare – fängslas för sina åsikter. Vi kan aldrig acceptera att någon människa hålls fängslad på obestämd tid utan rättegång. Vi kan inte heller acceptera att en fånge ”försvinner” genom tystnad”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

ch@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos