Gå direkt till textinnehållet

Ödesvecka för TV4

Den kommande veckan blir viktig för TV4s framtid. Dels kommer domen i målet om kanalens reklamavbrott den 20 december, dels väntas regeringen besluta om det blir TV4 eller TV3 som får rätten att sända markbundet efter 2005.

Den kommande veckan blir viktig för TV4s framtid. Dels kommer domen i målet om kanalens reklamavbrott den 20 december, dels väntas regeringen besluta om det blir TV4 eller TV3 som får rätten att sända markbundet efter 2005.

Redan nu på torsdag väntas regeringen ge besked om vilken kanal som får fortsätta sända i det analoga markbundna nätet. Licensen gäller från

1 januari 2006 och i två år innan det analoga nätet släcks ner 2008. För både TV4 och TV3 är det viktigt att snabbt komma igång med planeringen för de närmaste åren.

Kommer inte beslutet på torsdag, fattas det på regeringens sista möte för året, onsdagen 22 december, meddelar Claes Ånstrand, statssekreterare på kulturdepartementet.

Kortfattat kan man säga att TV4 har allt att förlora, medan TV3 har allt att vinna.

bryt

– Det vore en katastrof om vi inte fick koncessionen, men vi vågar inte ta ut någonting i förskott. Vi har varit uppe på kulturdepartementet och berättat om vår oro, säger Cicci Renström Suurna, ordförande i journalistklubben på TV4.

Utan möjligheter att sända markbundet kommer TV4s verksamhet att förändras drastiskt. I dag arbetar nästan 900 personer på TV4.

– Vi räknar med att samtliga 350 försvinner från våra lokal-TV-stationer om vi inte får koncessionen och alla dessa kommer inte att sugas upp av TV3. I vårt hus här i Stockholm kan säkert hälften av närmare 500 personer få gå, säger hon.

Om det blir TV3 som drar vinstlotten startar arbetet med att bygga upp en helt ny och omfattande verksamhet som bland annat ska rymma 16 lokala TV-stationer.

– För oss är det därför väldigt viktigt att det kommer ett besked från regeringen nu, säger Anders Nilsson, VD på MTG Sverige.

TV4s licens att sända markbundet går alltså ut sista december 2005, vilket skulle ge TV3 ett år för att bygga upp sin nya TV-kanal.

Den TV-kanal som i så fall skulle ersätta TV4 är en ”… kvalitativ kanal med omfattande publicistiska ambitioner” som det sägs i TV3s ansökan.

bryt

– När vi förstod att det fanns en möjlighet att ansöka för ett år sedan, började vi jobba med frågan. Det här är en fantastisk chans att få reklammonopol på 30 procent av befolkningen, säger Anders Nilsson.

Han betonar vikten av att bygga ett starkt varumärke och av att kunna ta ett grepp om lokala annonsörer via lokal-TV som två tunga skäl till varför man ansökt.

Kostnaden för att bygga upp en helt ny kanal skrämmer inte heller.

– Om man jämför med situationen när TV4 byggde upp sin lokala TV så har tekniken nu gått framåt och är idag mer kostnadseffektiv, säger han.

I sin ansökan jämför man sig med TV4 och menar att TV3 klarar uppdraget med lägre kostnader för teknik, färre personal och lägre försäljningsomkostnader. I det tänkta framgångsreceptet ingår även MTGs rådgivare Björn Rosengren som uppvaktat kulturdepartementet. Han har dock inte samma gynnade ställning hos kulturminister Leif Pagrotsky som hos kompisen Göran Persson, enligt en källa till Journalisten.

Anders Nilsson vågar inte sia om regeringens beslut på torsdag.

– Det gör jag inte, men jag tycker i alla fall att vi gjort ett gediget arbete.

bryt

TV4s informationschef Göran Ellung, tror ändå att det går vägen för TV4.

– Det skulle vara sensationellt och märkligt, kan jag tycka, om vi efter så många år utan anmärkningar inte skulle få fortsätta de två år som återstår innan det analoga nätet släcks.

Den inflammerade debatt som handlat om koncessionsavgiftens storlek har lyfts ut till en särskild utredning. TV4 har hävdat att den är för hög, medan TV3, möjligen i ett försök att charma staten, tycker precis tvärtom.

– Nej, den är egentligen för låg. Den kom till för att jämna ut konkurrensvillkoren och vi har räknat på det och kommit fram till att den borde vara högre, säger Anders Nilsson.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret