Gå direkt till textinnehållet

Nytt hopp för Arbetet – MTG och LO kan vara lösningen

Sent i tisdags eftermiddag meddelade socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist att partiet inlett samtal med Jan Stenbecks medieföretag MTG om att rädda tidningen Arbetet.I och med detta ser partiet en möjlighet till rekonstruktion av Arbetet. För att åstadkomma en lösning är även LO engagerat.

Sent i tisdags eftermiddag meddelade socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist att partiet inlett samtal med Jan Stenbecks medieföretag MTG om att rädda tidningen Arbetet.

I och med detta ser partiet en möjlighet till rekonstruktion av Arbetet. För att åstadkomma en lösning är även LO engagerat.

Anledningen till att MTG accepterar att delta i försöken att rädda Arbetet sägs i första hand vara att man vill bibehålla mediemångfalden i södra Sverige och förhindra att Arbetets och MTGs gemensamma konkurrent Bonniers får total dominans.

I meddelandet konstateras att läget för Arbetet i dag ser mörkt ut, men att punktinsatser av detta slag kan lyckas om alla intresserade parter satsar helhjärtat.

Arbetets chefredaktör Mats Ekdahl ansåg på tisdagskvällen att det var för tidigt att bedöma den senaste av turerna i spelet om Arbetets vara eller icke vara.

– Jag är glad att det finns någon som är intresserad av att hitta en utväg.

Han kände inte till vilka nivåer som är aktuella vad gäller bemanning, utgivningstäthet etc.

– Det verkar vara ett allvarligt menat försök denna gång. Men jag vill vänta några dagar innan jag kan säga mer.

Är du förvånad över att LO till slut ändå finns med i bilden?

– Jag trodde nog att LO i slutänden kanske trots allt skulle ställa upp. Jag är mer förvånad över att det skulle ske i samspel med MTG.

Arbetets politiske chefredaktör Bo Bernhardsson kommenterade vändningen i tidningen nätupplaga:

– Det är en oerhörd lättnad. Och även om den sista punkten ännu inte är satt ännu känns det som det är hemma.

En glad Per Nilsson, ordförande i Arbetets journalistklubb, säger till Journalisten:

– Det är positivt att man i sista stund hittat en öppning och att LO åter är med på banan.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos