Gå direkt till textinnehållet

Nya textreklamregler riskerar bli kortlivade

I onsdags enades Pressens samarbetsnämnd om nya riktlinjer mot textreklam. I dag, frdag, anser Tidningsutgivarna inte längre att det finns någon samsyn med Journalistförbundet om textreklamfrågorna.

I onsdags enades Pressens samarbetsnämnd om nya riktlinjer mot textreklam. I dag, frdag, anser Tidningsutgivarna inte längre att det finns någon samsyn med Journalistförbundet om textreklamfrågorna.

Journalistförbundet och Tidningsutgivarna var eniga om att i huvudsak behålla andemeningen i de tidigare reglerna, men att uppdatera och modernisera formuleringarna.

I dag meddelar TUs VD Barbro Fischerström att arbetsgivarna inte längre ställer sig bakom de nya riktlinjerna. Anledningen är en kommentar från Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén på förbundets hemsida om nya reglerna. Lindblom Hulthén skriver där: ”…knäckfrågan har varit utgivarnas inställning att textreklam ska vara en utgivarfråga och inte en fråga för Pressens samarbetsnämnd.”

Annons Annons

Fischerström och TU hävdar att knäckfrågan enbart var om utgivarens ansvar tydligt skulle framgå av det gemensamma beslutet om nya regler.

I de regler som antogs lyftes en passus om utgivarnas ansvar ut. Den skulle TU i stället skicka ut som vägledning för de ansvariga utgivarna.

TU vill nu avvakta med att föra in de nya riktlinjerna i pressetiska spelreglerna.

Agneta Lindblom säger sig vara bestört och ledsen över TUs åtgärd.

– Det är ju självklart att ansvarige utgivaren har ansvar också för textreklamfrågor. Jag är inte mot grundlagen. Men Pressens samarbetsnämnd är ett forum vid sidan av lagen där vi kan överbrygga motsättningar. TU försöker nu göra kontaktytor till konfliktytor.

Lindblom Hulthén hoppas att Publicistklubbens och Sveriges Tidskrifters representanter i samarbetsnämnden, ordföranden Stig Fredrikson och Lars Strandberg, än en gång ska kunna lösa konflikten.

Stig Fredrikson kommer att skriva till TU och Journalistförbundet för att försöka gjuta olja på vågorna.

– Vi kan inte backa från beslutet i onsdags, säger han. Det är vad som måste gälla. Jag ska försöka minska vreden hos TU och hitta en lösning.

Fler avsnitt
Fler videos