Nya grävstipendier att söka

27 september, 2021

Nu går det åter att söka stipendier för kurser i grävande journalistik hos stiftelsen Grävfonden. ”Vårt mål är att bli lika viktiga som de stora journaliststipendierna”, säger ordförande Kerstin Brunnberg.

Idag öppnar ansökningsperioden för den fjärde omgången av stipendier från Stiftelsen Grävfonden. Söka kan alla medlemmar i Föreningen grävande journalister göra.

Förra året delades 60 000 kronor ut till coronaanpassade digitala kurser i undersökande journalistik.

Även i år pekar Grävfonden ut ett antal digitala kurser, som dataanalys och visualisering eller granskning av organiserad brottslighet.

– Man kan söka för andra kurser också, även fysiska om det finns några sådana. Vi vill framför allt att de pengar vi fått används, säger Kerstin Brunnberg, vd för Grävfonden.

Föreningen grävande journalisters stiftelse Grävfonden bildades i november 2017 och har som ändamål att främja ”en djupgående och kritiskt granskande journalistik, att verka för en bättre utbildning inom den undersökande journalistiken och i övrigt verka för att höja den granskande journalistikens status och sprida insikt om dess betydelse för demokratin”.

– Målet att bli lika viktiga som de stora journaliststipendierna.

En enkät som Grävfonden genomfört visade att fortbildningen i grävmetoder släpar efter på svenska redaktioner. Med enkäten i handen ska Grävfondens styrelseledamöter nu gå ut och uppvakta donatorer.

– Vi ska aktivt söka upp dem, säger Kerstin Brunnberg.

Bland tidigare donatorer finns David Lagercrantz, Sven Hagströmer, Sören Sommelius, Lars Hjörne och Axel Gordh Humlesjö.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies