Gå direkt till textinnehållet

Grävlarm: För lite resurser och fortbildning

Fortbildningen i grävmetoder släpar efter och resurserna för undersökande journalistik är för knappa. Det visar en ny undersökning som 774 svenska journalister svarat på.

Idag drar Gräv 2021 igång i Borås. Samtidigt offentliggörs resultaten från en kartläggning av tillståndet och förutsättningarna för den undersökande journalistiken på svenska redaktioner. Kartläggningen har gjorts av Stiftelsen Grävfonden tillsammans med Stockholms universitet och Journalistförbundet och är den första i sitt slag. 

DN Debatt presenterar företrädare för Grävfonden och Journalistförbundet resultaten. Kartläggningen visar bland annat att bara var tionde journalist anser att produktionskraven är förenliga med att kunna genomföra grävprojekt. Ytterst få journalister får avgörande fortbildning i de grävmetoder som ­digitaliseringen kräver. Och mer än hälften av de svarande uppger att de inte fick någon journalistisk fortbildning alls under undersökningsåret 2019.

”Svenska redaktioner är i behov av ett omfattande 'grävlyft' – en hårdsatsning på undersökande journalistik som stärker grävkompetensen hos journalisterna och statusen för den grävande journalistiken”, skriver bland andra Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert och FGJ-ordföranden Fouad Youcefi (bilden).

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos