Grävlarm: För lite resurser och fortbildning

10 september, 2021

FOTO: Tor Johnsson Gräv 2021 Fortbildningen i grävmetoder släpar efter och resurserna för undersökande journalistik är för knappa. Det visar en ny undersökning som 774 svenska journalister svarat på.

Idag drar Gräv 2021 igång i Borås. Samtidigt offentliggörs resultaten från en kartläggning av tillståndet och förutsättningarna för den undersökande journalistiken på svenska redaktioner. Kartläggningen har gjorts av Stiftelsen Grävfonden tillsammans med Stockholms universitet och Journalistförbundet och är den första i sitt slag. 

DN Debatt presenterar företrädare för Grävfonden och Journalistförbundet resultaten. Kartläggningen visar bland annat att bara var tionde journalist anser att produktionskraven är förenliga med att kunna genomföra grävprojekt. Ytterst få journalister får avgörande fortbildning i de grävmetoder som ­digitaliseringen kräver. Och mer än hälften av de svarande uppger att de inte fick någon journalistisk fortbildning alls under undersökningsåret 2019.

”Svenska redaktioner är i behov av ett omfattande 'grävlyft' – en hårdsatsning på undersökande journalistik som stärker grävkompetensen hos journalisterna och statusen för den grävande journalistiken”, skriver bland andra Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert och FGJ-ordföranden Fouad Youcefi (bilden).

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Gräv 2021

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies