Gå direkt till textinnehållet

Ny rapport: Klimatrapporteringen ökade 2018

Svenska mediers bevakning av klimatfrågan ökade med 38 procent 2018, jämfört med året innan. Mest rapporterade Dagens Nyheter.

Det är Vi-skogen som för femte året i rad låtit Retriever undersöka hur svenska medier rapporterar om klimatförändringarna. Årets rapport visar att svenska medier under 2018 publicerade nästan 85 000 artiklar om klimatet. Det är det högsta antalet sedan mätningarna började och en ökning med 38 procent från 2017.

I affärspressen har klimatrapporteringen om klimatfrågor tredubblats de senaste fem åren, men bara tre procent av all klimatrapportering finns i affärspressen.

Dagens Industri rapporterar överlägset mest om klimatet bland affärstidningarna. DIs klimatrapportering ökade med 50 procent mellan 2017 och 2018.

Annons Annons

Dagens Nyheter är den tidning som rapporterade mest om klimatet, följt av Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och Göteborgs-Posten.

De tidningar som ökade sin rapportering mest var dock lokaltidningen Vimmerby Tidning, Mitt i och Dagens ETC, enligt rapporten.

Mest ökade rapporteringen under sensommar och höst 2018. Sommarens skogsbränder och valrörelsen inför riksdagsvalet, Greta Thunbergs klimatstrejk samt FNs klimattoppmöte och IPCCs klimatrapport bidrog till den ökande rapporteringen.

Klimatfrågan var totalt det andra största nyhetsämnet under året, efter riksdagsvalet. Nästan lika många artiklar skrevs om fotbolls-VM.

Retrievers analys bygger på nästan 300 000 artiklar i tryckt press och på webben. Totalt skrevs runt 85 000 artiklar om klimatfrågan.

Fler avsnitt
Fler videos