Gå direkt till textinnehållet

NRK fick 100 miljoner extra

I Sveriges måste SVT spara, men i Norge har NRK fått ett ekonomiskt tillskott på 100 miljoner norska kronor. De extra pengarna är en följd av en överenskommelse mellan regeringspartiet och arbeiderpartiet under de pågående budgetförhandlingarna, skriver norska Journalisten.

I Sveriges måste SVT spara, men i Norge har Norsk Rikskringkastning, NRK, fått ett ekonomiskt tillskott på 100 miljoner norska kronor. De extra pengarna är en följd av en överenskommelse mellan regeringspartiet och arbeiderpartiet under de pågående budgetförhandlingarna, skriver norska Journalisten.

TV-licensen höjs med 60 kronor. Regeringspartiet hade velat frysa licensen. Höjningen gör att NRKs VD Johan Bernander kan pusta ut.

– Utan detta tillskott skulle NRK ha tvingats minska sina kostnader med 100 miljoner nästa år, säger Johan Bernander.

Annons Annons

bryt

NRKs styrelse hade dock önskat att licensen höjts med 110 kronor, eller 5,9 procent. Överenskommelsen i Stortingen innebär att NRKs kostnader är i takt med prisstegringarna.

Arbeiderpartiets talesman Trond Giske säger till Dagbladet att licenshöjningen är en moralisk viktig fråga för partiet.

– NRK står mitt uppe i en omställning hur de ska räta upp ekonomin de kommande fem åren. Det blir en hopplös uppgift att genomföra om de samtidigt ska spara, säger Trond Giske.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos