Nordling: ”Fel väg för ett demokratiskt samhälle”

19 november, 2013

FOTO: Tor Johnsson Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling rasar mot Säpos utökade övervakning av medborgarna. ”Källskyddet riskerar att sättas ur spel”, säger han.

Ekots avslöjande i dag att Säpo är på väg att få automatiserad direktåtkomst till delar av landets data- och telefontrafik innebär ett hot mot källskyddet. Det menar Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling som i en kommentar uppmanar regering och riksdag att skrota övervakningslagar som bland annat begränsar journalisters arbetsmöjligheter

”Det paradoxala i statens agerande blir mer och mer uppenbart. Medborgarnas integritet ska värnas av staten, samtidigt som staten kränker integriteten mer än någon annan”, skriver Jonas Nordling.

”Att då göra det enklare för Säpo, polisen och övriga brottsbekämpande myndigheter att övervaka medborgarna och svårare för journalister att utföra sitt uppdrag är fel väg för ett demokratiskt samhälle. Sveriges regering och riksdag borde i stället lägga fokus på att skrota övervakningslagar som FRA-lagen och datalagringsdirektivet.”

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Niklas Starow tis, 2013-11-19 23:07
Så j*vla dags nu. När detta var på tapeten 2008-2009 så blev vi i medborgarrättsrörelsen kallade för foliehattar och värre. DN hävdade att vi var köpta av en PR-byrå etc. Det här är vad vi varnade för och nu har vi fått rätt. Men var rapporteras det? Var får vi upprättelse? Ingen jävla stans. Skriv på, ingen bryr sig längre, tåget har gått.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies