Gå direkt till textinnehållet

Nordling: ”Fel väg för ett demokratiskt samhälle”

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling rasar mot Säpos utökade övervakning av medborgarna. ”Källskyddet riskerar att sättas ur spel”, säger han.

Ekots avslöjande i dag att Säpo är på väg att få automatiserad direktåtkomst till delar av landets data- och telefontrafik innebär ett hot mot källskyddet. Det menar Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling som i en kommentar uppmanar regering och riksdag att skrota övervakningslagar som bland annat begränsar journalisters arbetsmöjligheter

”Det paradoxala i statens agerande blir mer och mer uppenbart. Medborgarnas integritet ska värnas av staten, samtidigt som staten kränker integriteten mer än någon annan”, skriver Jonas Nordling.

”Att då göra det enklare för Säpo, polisen och övriga brottsbekämpande myndigheter att övervaka medborgarna och svårare för journalister att utföra sitt uppdrag är fel väg för ett demokratiskt samhälle. Sveriges regering och riksdag borde i stället lägga fokus på att skrota övervakningslagar som FRA-lagen och datalagringsdirektivet.”

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos