Gå direkt till textinnehållet

Nominering väcker reaktioner

Uppdaterad. Nätversionerna av Resumé och Dagens Media uppmärksammar i dag att en av de nominerade till valet av ny styrelse i journalistförbundet anklagats för citatförfalskning.

Under rubrikerna "SJF-basen riskerar att få citat-fejkare i styrelsen" (Resumé) och "Reporter som förfalskade citat nominerad till SJFs styrelse" (Dagens Media) påtalar branschtidningarna att Johannes Wahlström,  en av de nominerade till förbundsstyrelsen, 2005 anklagades för att ha förvanskat citat i en artikel i tidskriften Ordfront Magasin.

I artikeln kritiserades svenska medier för att ha varit undfallande mot Israel i sin Mellanöstern-bevakning.

TV-journalisten Peter Löfgren och DNs Mellanöstern-korrespondent Lotta Schüllerqvist, som var citerade i artikeln, hävdade att de blivit grovt felciterade. Ordfronts chefredaktör Johan Berggren bad senare om ursäkt för publiceringen.

Johannes Wahlström tycker det är märkligt att Resumé och Dagens Media skriver som de gör utan att först ha talat med honom.

– Det är mer än två år sedan jag skrev artikeln i Ordfront Magasin. Sedan dess har jag bland annat arbetat på SVTs Dokument inifrån och varit med om att starta en ny tidskrift. Skriverierna om mig känns mer som mobbning än som journalistik.

Cicci Renström Suurna, ordförande i Journalistförbundets valberedning, är förvånad över publiciteten om nomineringen av Wahlström.

– Alla har rätt att nominera vem de vill. Vi samlar just nu in nomineringar och vår uppgift är att redovisa namnen. I ett senare skede ska valberedningen värdera de nominerade och lämna förslag om vilka vi anser ska ingå i den nya förbundsstyrelsen.

Fler avsnitt
Fler videos