Gå direkt till textinnehållet

Nivette Dawod: ”Det är jätteviktigt att hålla det enkelt”

Aftonbladets utrikesreporter Nivette Dawod vill ”förenkla men absolut inte fördumma”. ”Det behöver inte betyda att man inte skriver snyggt”, säger Dawod, en av tre nominerade till Årets stilist 2021.

Det är tionde året i rad som tidningen Journalisten delar ut priset Årets stilist. En av årets tre nominerade är Nivette Dawod, Aftonbladet.

Hur tänker du kring stil och språk?
– Det är jätteviktigt att hålla det enkelt. Förenkla men absolut inte fördumma. Det behöver inte betyda att man inte skriver snyggt. Det finns en rolig utmaning i att hitta en kombination där. Att det både är enkelt och rakt och tydligt, men samtidigt finns en nerv. 

Har du några förebilder eller inspirationskällor?
– Min kollega Natalia Kazmierska är helt otrolig på att hitta det som inte and­ra tänker på och har ett öga för det som sticker ut, innan vi andra förstår att det sticker ut. Och är dessutom jättebra på att förklara det på ett lättbegripligt sätt. Erik Wiman, som nu är på Expressen, är också en jätteduktig skribent. Han kan med enkla medel ta fram en känsla i sin text. Båda är ju kollegor som jag under flera år kunnat inspireras av.

Annons Annons

Är det något du försöker undvika när du skriver?
– Jag kapar alltid meningar. Skriver jättelångt först. Särskilt om jag läst något på engelska som jag översatt. Ibland går det att sätta en punkt efter hälften av meningen. Jag har länge tänkt att jag inte är en bra journalist för att jag inte har pluggat till journalist. Ibland blir skrivandet som ett sätt att hantera det man har varit igenom och jag vill ofta att andra ska läsa mina texter för att se om de fattar vad jag vill berätta.

Juryns motivering:

Med sin korthuggna, ibland nästan burdusa stil, gör Nivette Dawod ett tydligt avtryck. Hon har förmågan att se det unika, bakom schablonen, och förmågan att se självkritiskt på journalistikens klichéer. Nivette Dawod hittar vardagen mitt i kriget eller konflikten. Det hon ser ska läsaren också se. Då får vi syn på den andre och därigenom oss själva. Nivette Dawod berättar enkelt, förklarande, men aldrig förminskande.

I år delar Journalisten också ut Juryns jubileumspris, för att fira att Årets stilist utsetts tio år i rad. En hemlig vinnare kommer att koras vid prismiddagen den 2 juni.

Juryn bakom Årets stilist och Juryns jubileumspris består av journalisten och författaren Ulrika Knutson, Ordfronts förlagschef och tidigare Aftonbladetjournalisten Pelle Andersson, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och Journalistens reporter Hanna Lundquist. Prissumman är 10 000 kronor.

Fler avsnitt
Fler videos