Gå direkt till textinnehållet

Nils Funcke sågar MPRTs beslut: ”Närmast absurt”

Tryckfrihetsnestorn Nils Funcke tycker att MPRTs beslut att avslå myndigheten Formas tidnings ansökan om utgivningsbevis är fel.

Som Journalisten rapporterat har Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, ändrat praxis kring myndigheter som ansöker om utgivningsbevis. Den nya tolkningen gör att myndigheter, och även deras tidningar, inte kan få utgivningsbevis för sin sajt. Det har drabbat tidningen Extrakt, vars utgivningsbevis gick ut i augusti, och som fick avslag på sin ansökan om att fönya det. 

Nils Funcke, långtida journalist och expert på tryckfrihetsfrågor, ger MPRTs beslut tummen ned.

– En myndighet kan aldrig få ett skydd av ett utgivningsbevis. Men en tidning som ges ut av en myndighet är något helt annat. Det är en självständig enhet inom myndigheten med en utgivare som fullständigt förfogar över innehållet, säger han. 

Annons Annons

Tidningen Extrakt kommer att överklaga MPRTs beslut, men om de förlorar så kan de fortsätta ge ut tidningen som tryckt tidning. Då får även databasen automatiskt skydd. Enligt Nils Funcke pekar det på orimligheten i beslutet. 

–  Det blir ologiskt och närmast absurt, för det betyder att om en myndighet som ger ut en papperstidning och en webbplats beslutar att lägga ned den tryckta publikationen – då upphör skyddet för webbplatsen, säger han. 

Nils Funcke poängterar att det behöver göras en åtskillnad mellan myndigheter och publikationer som ges ut av en myndighet. Men enligt Ola Vigström, jurist på MPRT, skulle ett sådant undantag från praxis för tidningar leda till svåra gränsdragningsfrågor framöver. 

– Då finns en risk att vi kommer behöva sitta och bedöma graden av fristående och inriktningen på en sajt, säger han. 

Men Nils Funcke tycker inte att det är skäl nog att neka utgivningsbevis till Extrakt. 

– Det är alltid en fråga om gränsdragningar, men om myndigheten säger att “vi har en redaktion som sköter sig själva”, då får man utgå från att det är så. Visar det sig sen att det inte stämmer, då skulle utgivningsbeviset sakna verkan på databasen, säger han och fortsätter:

– Det måste sättas upp formella kriterier för när en webbplats kan omfattas av utgivningsbevis. Och sådana regler finns redan och lever man upp till dem så ska ens ansökan godkännas, säger Nils Funcke. 

I motiveringen till avslaget skriver MPRT att det finns tydliga kopplingar mellan Extrakt och myndigheten Formas, bland annat att Generaldirektören utser utgivaren och bestämmer över tidningen inriktning. Men Nils Funcke menar att det inte betyder att myndigheten styr över innehållet och att en myndighets tidning därför bör ses som alla andra tidningar.

– Det är ju alltid ägaren som utser utgivaren, men när utgivaren väl är utsedd, då har inte ägaren ett jävla nått att göra med själva innehållet. Det vore ett direkt lagbrott om ägaren skulle lägga sig i, säger han. 

Nils Funcke är övertygad om att Extrakt kommer att få rätt när juridikens kvarnar malt klart.

– Jag tycker MPRT ska sätta sig ned och kolla på hur det ska kunna vara möjligt för myndigheter att starta och driva webbtidningar framöver, säger han.  

Fler avsnitt
Fler videos