Gå direkt till textinnehållet

Nedläggning av arbetet på Danmarks Radio

Tre avdelningar på DR går ut i strejk i protest mot uppsägningar som under dagen genomförs på det danska public service-bolaget.

”Domedagen på DR” kallades den 10 oktober 2018 då 400 DR-anställda fick besked om uppsägning efter att folketinget beslutat om kraftiga nedskärningar på dansk public service. Nu är det dags igen, rapporterar danska Journalisten.

Under dagen har cirka 100 medarbetare sagts upp, varav 40-45 journalister på DR Kultur och 20-25 på DR Nyheder. Enligt uppgift ska nedbemanningen på DR Nyheder i sista stund ha ändrats till att omfatta 14 journalister.

Flera avdelningar på bland annat DR Kultur har under förmiddagen lagt ner arbetet i protest mot de kraftiga nedskärningarna, rapporterar danska Journalisten. I ett brev förklarar medarbetare att de saknar förtroende för ledningen. Strejken innebär bland annat att danska P1 Debat samt programmet Kulturen utgår idag.

Annons Annons

Massuppsägningarna på DR beror på att ledningen vill satsa på digital omställning och därför anställa bland annat it-utvecklare. För att ha råd med nyanställningarna måste andra personer sluta, menar ledningen.

”Det vi gör nu är att flytta resurser så att vi kan investera i it-utvecklare, dataanlytiker och UX-personal, och man kan inte bara ta journalister på DR Nyheder och utbilda dem till det”, sade DRs generaldirektör Maria Rørbye Rønn till danska Journalisten förra veckan.

Fler avsnitt
Fler videos