Nedlagd brottsmisstanke mot gripen filmare

26 augusti, 2022

Brottsmisstankarna mot filmaren Markus Jordö, som greps när han utförde journalistiskt arbete vid en klimataktion i måndags, är nedlagda.

Markus Jordö greps av polis när han filmade för en SVT-dokumentär, vid en klimataktion i Stockholm i måndags morse. Han fick sin utrustning beslagtagen och hölls av polis i upp emot nio timmar. Totalt ett 20-tal personer greps vid aktionen, misstänkta för sabotage.

Nu är brottsmisstankarna mot Markus Jordö nedlagda.

– Jag fick tyvärr ingen förklaring på varför, skriver han till Journalisten.

Beskedet välkomnas av Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

– Det var ju orimligt från början, säger hon om brottsmisstankarna.

– Jag hoppas verkligen att polisen och dess ledning tar ansvar och diskuterar igenom hur journalister ska kunna få arbeta, och att poliser på fältet – när det inte är en jättepressad situation – förstår hur man inte blandar ihop journalister och aktivister, säger Ulrika Hyllert.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies