Gå direkt till textinnehållet

Nazistisk sajt grundlagsskyddad enligt JK

Hovrättsbeslutet om utgivarskap Den nazistiska sajten Nordfront skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen trots att sajten förra året införde möjligheten att kommentera artiklar utan förhandsmoderering. Det uppger Justitiekanslern i ett beslut. RÄTTAD

En person anmälde sajten Nordfront till Justititekanslern för förtal i samband med en artikel om hets mot folkgrupp. I artikeln pekas personen ut som ”en stalker som förföljer nationalister och som har polisanmält minst fem nationalister”.

Nordfront har utgivarbevis och redaktionellt material på sajten faller därmed under yttrandefrihetsgrundlagen.

Men som Journalisten tidigare berättat har ett kontroversiellt beslut i Göta hovrätt lett till att utgivarskapet kan sättas ur spel på sajter som har omodererade kommentarer, eftersom de inte var tydligt åtskilda från det redaktionella materialet.

Annons Annons

Göta hovrätt ansåg att texten till höger tillsammans med en avgränsande balk inte var tillräcklig.

Sedan dess har GP stängt kommentarsfälten och tidningen Riksdag & Departement har infört förhandsmoderering av kommentarerna.

Nordfront införde möjligheten att lämna läsarkommentarer utan förhandsmoderering för ett år sedan.

Justitiekanslern beslutade på måndagen att inte inleda förundersökning mot Nordfront, och i beslutet skriver JK:

”Det anmälda yttrandet avser redaktionellt material och kan inte ändras av mottagaren. Den omständigheten att det är möjligt att i anslutning till artikeln lämna läsarkommentarer, vilka inte förhandsgranskas av redaktionen, innebär inte att grundlagsskyddet för det redaktionella materialet bortfaller eftersom det materialet och läsarkommentarerna hålls åtskilda på ett tillräckligt tydligt sätt på webbplatsen.”

JK anser att det finns en tydlig åtskillnad mellan redaktionellt material och läsarkommentarer. Så här ser skiljelinjen ut på Nordfront:

JK håller alltså fast vid den tidigare linjen att de omodererade kommentarerna inte påverkar webbplatsens status i förhållande till grundlagen, på tvärs mot Göta hovrätts beslut. JK anser att den nazistiska sajten Nordfront är grundlagsskyddad.

 

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel uppgavs felaktigt att Nordfront slutade moderera kommentarer efter att Göta hovrätts beslut blev känt. Sajten införde omodererade kommentarsfält 2012.

Fler avsnitt
Fler videos