Gå direkt till textinnehållet

Nazi-sajt stalkravallbilder

Efter kravallerna i Stockholm den 1 maj publicerades bilder från Pressens Bild på nazistsajten Info14s hemsida, i strid med upphovsrätten.

Efter kravallerna i Stockholm den 1 maj publicerades bilder från Pressens Bild på nazistsajten Info14s hemsida, i strid med upphovsrätten.

Efter att Pressens Bild fått tips om att bilder från deras fotografer lagts ut på nazistsajten Info14s hemsida krävde man att bilderna skulle tas bort, vilket också skedde ganska snart.

– Det är otroligt svårt att värna sig från det här. De har gått in på tidningarnas Internetupplagor och använt deras lågupplösta versioner, säger Heinz Wester, VD på Pressens Bild.

Jessica Gow var en av de fotografer som fick sina bilder utlagda:

– Självklart vill man inte att ens bilder ska användas i sådana sammanhang, säger hon.

Jonas Lindkvist, Dagens Nyheter, är en annan fotograf som fick sin bild från kravallerna utlagd på Info14.com.

– Det är inte roligt. Tyvärr är det en av nackdelarna med Internet. Det är svårare att hålla koll på hur ens bilder används i dag, säger han.

Enligt Pressens Bilds VD Heinz Wester har det hänt förr, och det har också förekommit att bilder stulits av såväl vänster- som högerextremister och lagts ut på deras hemsidor, och att de samtidigt gett credit till fotograferna genom att skriva ut deras namn i en bildbyline.

– Problemet är svårt att komma tillrätta med, säger Heinz Wester.

pf@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos