Gå direkt till textinnehållet

Najwa Alimi evakuerad till Sverige

Den prisbelönta afghanska journalisten Najwa Alimi har evakuerats av Sverige.

Som Journalisten berättat har hundratals afghanska journalister de senaste veckorna begärt hjälp att fly eller flytta inom landet. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har uttalat att journalister är en grupp som Sverige försöker hjälpa ut ur Afghanistan.

En av de journalister som UD lyckats evakuera ur Afghanistan är Najwa Alimi som 2019 tilldelades den svenska regeringens Per Anger-pris för sin kamp för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet.

Hon befinner sig nu i Stockholm, där hon igår träffade utrikesministern. Ann Linde skriver på Facebook att hon är ”oerhört glad att vi mot alla odds lyckats genomföra vår evakuering av lokalanställda vid Sveriges ambassad i Afghanistan och att vi samtidigt evakuerade ett antal kvinnorättsaktivister och journalister som nu kunnat komma som kvotflyktingar till Sverige.”

Journalistförbundet skriver på Twitter att man delar Ann Lindes glädje över att Najwa Alimi är i säkerhet men att det är av yttersta vikt att Sverige fortsätter hjälpa. ”Kritiskt läge för journalister och andra som är kvar i Afghanistan”, skriver förbundet.

Journalisten har utan framgång sökt UD för att fråga hur många journalister Sverige hjälpt till att evakuera. 

Läs också journalisten Urban Hamids krönika om att försöka få ut kollegor från Afghanistan.

Fler videos
Fler avsnitt