Gå direkt till textinnehållet

Munkavle på kommunanställda

De anställda i Enköpings kommun ska innan de framför kritik till medierna, först rapportera till cheferna. Detta enligt ett mejl från kommundirektören i Enköping, Åsa Byman-Falck, som Enköpings-Posten, EP, har kommit över.

De anställda i Enköpings kommun ska innan de framför kritik till medierna, först rapportera till cheferna. Detta enligt ett mejl från kommundirektören i Enköping, Åsa Byman-Falck, som Enköpings-Posten, EP, har kommit över. Åsa Byman-Falck hävdar att hon inte försöker tysta sina anställda. EP har helt enkelt misstolkat henne:

– Tidningen har förväxlat offentlig med officiell. Det är tydligt att mitt mejl handlar om tjänsteutövning. När en tjänsteman företräder kommunen och ska gå ut med officiell kritik ska berörd förvaltningschef informeras. Det är inget konstigt med det. Jag hade verkligen vägt mina ord på guldvåg för att inte bryta mot meddelarfriheten.

– Det här är en klimatfråga. Att skicka ut den här typen av mejl kan skapa en osäkerhet bland kommunens anställda och bidra till ett tystare arbetsklimat, som på sikt drabbar meddelarfriheten, säger Thomaz Andersson, chefredaktör på EP.

– Mejlet är extremt olämpligt och indikerar munkavle, säger Jeanette Gustafsdotter, medierättsjurist på SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.

ks@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos