Gå direkt till textinnehållet

Möte mellan polisen och Journalistförbundet blir av – i sommar

Journalistförbundet och Reportrar utan gränser bad i februari om ett möte med polisen om flera kritiserade polisingripanden mot journalister. Nu ser det ut att bli av under Almedalsveckan. UPPDATERAD

Förra veckan medgav polisen att det var fel att tvinga fram en radering av bilderna från en SVT-reporters kamera i Rinkeby, och hovrätten gav TV4 rätt i ett ärende där polisen beslagtagit ett minneskort från en fotograf.

Journalistförbundet har vid flera tillfällen kritiserat polisen för att den alltför ofta hindrar journalister från att göra sitt jobb. I somras anmälde Journalistförbundet och Reportrar utan gränser polisen efter att ett par journalister fördes bort när de bevakade en klimataktion. JK har inlett en förundersökning.

Efter att förbundet bett om ett möte med polischef Anders Thornberg har polisen nu bjudit in Journalistförbundet och Reportrar utan gränser till ett samtal under Almedalsveckan, har DN rapporterat.

– Vi bad om ett möte i februari så vi är besvikna över att polisen inte prioriterar den här frågan högre. Polisen har sagt att de inte har tid förrän tidigast i slutet av maj eller juni. Då kom frågan upp om vi i stället kunde ha ett seminarium i Almedalen, skriver Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet, i mejl till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos