Gå direkt till textinnehållet

Motaz Azaiza har lämnat Gaza

Motaz Azaiza, en av Gazas mest kända bildjournalister, med mångmiljonpublik i sociala medier, har tagit sig till Qatar.

Innan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut hade Motaz Azaiza 25 000 följare på Instagram. Nu är antalet följare uppe i 18,5 miljoner och han har blivit en av Gazas mest kända journalister. I tisdags meddelade han i en video på Instagram att han lämnar Gaza, efter att ha överlevt och rapporterat om Israels bombningar i 108 dagar.

”Jag är ledsen men jag hoppas, inshallah, att jag snart är tillbaka och kan hjälpa till att återuppbygga Gaza”, sade han i videon.

Kriget i Gaza är det dödligaste för journalister någonsin. Enligt Committee to Protect Journalists och Reportrar utan gränser har över 80 journalister dödats, medan Internationella Journalistfederationen räknar upp 97 journalister som dödats sedan den 7 oktober.

Annons Annons

Den palestinske journalisten Yazan al-Zuweidi, 27, som arbetade för den Kairobaserade tv-stationen al-Ghad, är den senaste i raden av journalister som dödats i Gaza. Han dog tillsammans med sin bror och en kusin i en israelisk bombning i norra Gaza den 14 januari. Ingen journalist har dödats i Gaza de senaste tio dagarna, vilket är den längsta tidsperioden sedan krigsutbrottet.

Styrelsen för Internationella pressinstitutet uppmanar i ett uttalande idag, torsdag, Israel att sluta döda palestinska journalister, att på ett trovärdigt sätt utreda alla fall där journalister dödats och att släppa in utländska journalister i Gaza. Bland undertecknarna finns den filippinska fredspristagaren och chefredaktören Maria Ressa.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler videos
Fler avsnitt