Gå direkt till textinnehållet

Mordet på den turk-armeniske journalisten Hrant Dink fördöms

Både Reportrar utan gränser och Europeiska journalistfederationen, EFJ, fördömer mordet på den turk-armeniske journalisten Hrant Dink. Arne König, EFJs ordförande, träffade Hrant Dink i december i Stockholm, i samband med ett möte i riksdagen om yttrandefriheten i Turkiet.

Både Reportrar utan gränser och Europeiska journalistfederationen, EFJ, fördömer mordet på den turk-armeniske journalisten Hrant Dink.

Arne König, EFJs ordförande, träffade Hrant Dink i december i Stockholm, i samband med ett möte i riksdagen om yttrandefriheten i Turkiet.

– Jag blev imponerad av honom. Han var en stark röst för yttrandefriheten och tog stora risker.

Enligt Arne König kräver EFJ att paragraf 301 i den turkiska brottsbalken försvinner:

– När den turkiska terroristlagstiftningen ändrades så behöll man reglerna som gäller yttrandefriheten genom att lägga in dem i paragraf 301. Denna paragraf gör det möjligt för nationalister att legitimera sina mord, med argumentet att de mördade är landsförrädare, som kränkt den turkiska staten. Paragrafen måste bort.

Organisationen Reportrar utan grän­ser hävdar att utredningen av mordet på Hrant Dink nu blir ett viktigt test för Turkiet, som hoppas bli medlem i EU.

Journalist­förbun­det, PEN-klub­ben och Report­rar utan gränser anordnar i kväll en minnesstund för Hrant Dink på ABF-huset i Stockholm.

ik@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos