Gå direkt till textinnehållet

Mördad journalist förutsåg sin död – nu publiceras hans avslöjanden

Ett konsortium av 30 journalister har avslutat Rafael Morenos research – avslöjandena publiceras av 32 medier.

Den 16 oktober sköts den colombianska journalisten Rafael Emiro Moreno ihjäl i Montelíbano i Colombia, vilket Journalisten rapporterat om. Han var chefredaktör och ägare till den digitala nyhetstidningen Voces de Córdoba och hade i åratal rapporterat om politisk korruption och organiserad brottslighet.

Rafael Moreno levde under dödshot och tre månader innan han blev mördad publicerade han en video på Facebook där han visade upp en pistolkula som lämnats på hans motorcykel och sade:

”Om ni vill döda mig, döda mig. Men ni kommer inte att tysta mig.”

Annons Annons

Nu besannas hans ord. Under sex månader har ett konsortium av 30 journalister tagit vid där Rafael Moreno slutade och 32 medier, bland dem The Guardian och Le Monde, publicerar nu avslöjanden som bygger på den research som Rafael Moreno lämnat till eftervärlden.

Dagarna före mordet hade Moreno nämligen delat med sig av uppgifter till den franska organisationen Forbidden Stories, som arbetar med att fortsätta hotade, fängslade och mördade journalisters arbete.

Enligt Forbidden Stories tog Rafael Moreno själv kontakt med dem och ville att hans granskningar skulle fullföljas. Avslöjandena rör bland annat hur miljontals dollar förskingrats i provinsen Córdoba, samt illegal och miljöfarlig gruvdrift i Colombia.

Fler avsnitt
Fler videos