Johanna Hejdenberg, ordförande i journalistsektionen på Gävletidningarna i Mittmedia. FOTO: Catharina Hugosson

”Mittmedias ledning bör ta bladet från munnen”

29 januari, 2018

Arbetsmiljön på Mittmedia Journalistsektionen på Gefle Dagblad och Arbetarbladet vill att arbetsgivaren förklarar vad som hände Sanna Wikström. ”Känslan är att arbetsgivaren agerat godtyckligt”, säger Johanna Hejdenberg, ordförande i journalistsektionen.

Journalistens reportage ”Mittmedia anklagas för Sannas död” har väckt starka reaktioner och har rivit upp gamla sår på Gefle Dagblad. I fredags meddelade GDs chefredaktör Anna Gullberg att hon tar ledigt i tre månader med anledning av anklagelserna som riktats mot ledningen efter skyddsombudet Sanna Wikströms död.

Journalistsektionen på Gävletidningarna vill nu att arbetsgivaren berättar varför Sanna Wikström blev avstängd från arbetet i april 2016.

– Som vi ser det vore det bra om ledningen tar bladet från munnen och berättar vad som har hänt och vad hon gjorde som de anser var så illojalt, säger Johanna Hejdenberg, journalistsektionens ordförande.

– Ledningen säger att man inte uttalar sig om enskilda medarbetare av omtanke. Den omtanken blir ganska falsk nu. Hennes anhöriga vill veta vad som hänt och medarbetarna har levt med det här i snart två år utan att förstå arbetsgivarens agerande. Det skapar en osäkerhet kring vad man får och vad man inte får göra som anställd. Känslan är att arbetsgivaren agerat godtyckligt.

Men ni i sektionen har fått arbetsgivarens förklaring?
– Vi i sektionen, i klubben och på Journalistförbundet har fått höra deras förklaring, och vi anser att den är obegriplig. Men medarbetarna behöver få veta vad som gäller, och därför bör arbetsgivaren förklara var de anser att gränsen går för illojalitet. De behöver berätta vad som hände och på vilket sätt de anser att Sanna gjorde fel.

Efter att det andra skyddsombudet, som kallats ”Maria” i Journalistens reportage, blev avstängd våren 2017 på samma sätt som Sanna Wikström ett år tidigare, rann bägaren över för många journalister på GD. Sektionen röstade igenom misstroendeförklaringar mot GDs chefredaktör Anna Gullberg och Mittmedias personalchef Carin Andersson, på grund av hur de två skyddsombuden blivit behandlade.

Under 2017 har Mittmedia tagit in en extern konsult för att arbeta med arbetsmiljöfrågorna på Gefle Dagblad, och många som Journalisten pratat med uppfattar att det har lett till generella förbättringar. Samtidigt har misstroendeförklaringarna för ett år sedan inte blivit adresserade.

Johan Järvestad som är skyddsombud på Gefle Dagblad anser att arbetsgivaren för länge sedan skulle ha lyft sekretessen rörande Sanna Wikström.

– Det har jag hävdat sedan misstroendeförklaringen mot Anna Gullberg och Carin Andersson förra året. Det som krävs för att återskapa förtroendet är att prata om det som hänt, säger Johan Järvestad.

– Jag uppfattar det som att många tycker att det är bra att det här kommer ut i och med reportaget i Journalisten. Men Sannas död har rivit upp gamla sår. Många har försökt att gå vidare men känslan är ungefär likadan som direkt efter misstroendeförklaringarna för ett år sedan.

Arbetsmiljön på Mittmedia

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies