Gå direkt till textinnehållet

Mittmedia flyttar sportbevakning till Västerås

Sala Allehandas och Fagersta-Postens sportredaktioner flyttas strax till Västerås, som en del i Mittmedias sparpaket. Niclas Bergwall (bilden) har jobbat på Sala Allehanda i 29 år, men slutar nu på grund av omgörningen. ”Jag kan inte stå för produkten längre”.

Journalisten har i flera artiklar skrivit om sparpaketet på Mittmedia i Västmanland, där 29 tjänster försvinner varav tolv är reportrar. Förutom nedskärningarna innebär sparpaketet också en stor omorganisation, där mer av bevakningen ska skötas från Västerås.

Vecka 42, om knappt två veckor, flyttas Fagersta-Postens och Sala Allehandas sportredaktioner helt till Västerås.Vid årsskiftet flyttas även Bärgslagsbladets och Arboga Tidnings sportredaktioner.

Niclas Bergwalls tjänst är en av de som flyttas. Han har jobbat på Sala Allehanda sedan 1987, men slutar om en vecka. Han tror inte på den nya organisationen.

– Jag kan inte stå för produkten längre. I mina ögon blir det ingen bra bevakning av den lokala sporten i Sala, som vi har bevakat sedan 1930-talet.

Hans beslut handlar bland annat om matchbevakningen. Sala Allehanda har bevakat matcher på plats eller via telefon, vilket Niclas Bergwall trodde att man skulle fortsätta med även efter omgörningen. Men i stället kommer en robot att sköta matchbevakningen.

– Jag hade förstått det som att vi fortfarande skulle sköta bevakningen av våra flaggskepp, de lag som spelar i högre divisioner, men så blir det inte.

Daniel Nordström, som är chefredaktör på VLT där Sala Allehanda ingår, bekräftar att robotar kommer att ta över en del av den lokala sportbevakningen.

– Det handlar främst om att bevaka matcher, occh skriva korta artiklar om resultat. Det är inte till för att ersätta människor utan för att tillföra något. 

Att sportredaktionerna slås ihop ser han som en naturlig del av den omgörning som Mittmedia gör, som bland annat innebär att man skapar en centraldesk i Västerås. Men det innebär inte att man ska sluta med den lokala sportbevakningen, enligt Daniel Nordström.

– I dag är Sala Allehanda väldigt lokala, man kan göra större artiklar om en division 4-match, så lär det inte bli framöver. Däremot kan vi göra lokal sportbevakning på annat sätt. Som förut blir det inte men det behöver inte bli sämre, det kan tvärtom bli bättre.

Men även om man fortfarande kommer att skriva om sporten i Sala efter flytten tror Niclas Bergwall att den bevakningen blir lidande.

– Jag tror inte att det blir samma fokus på lokalsport.

Vad han själv ska göra efter att han har slutat på Sala Allehanda vet han inte än. Han har en förskollärarutbildning sedan tidigare, vilket kan vara ett alternativ.

– Jag har jobbat här i nästan 30 år, det är klart att jag går igenom en identitetskris. Vem är jag utan Sala Allehanda? Men jag tycker mest synd om läsarna. Jag tror att det blir en förlust för Sala kommun att sporten inte uppmärksammas på samma sätt. 

Fler avsnitt
Fler videos