Gå direkt till textinnehållet

Mitt i sparpaketet: Stor omorganisation på Ekot

Sveriges Radios flaggskepp Ekot organiserar om  – men det är inte kopplat till sparpaketet som public service-bolaget just nu genomför. Förhandlingar har nyligen inletts mellan arbetsgivaren och den lokala journalistklubben, som vittnar om oro bland personalen.

På Ekot pågår förhandlingar mellan journalistklubben och arbetsgivaren om en ny organisation. Målet är att öka det digitala genomslaget, förbättra det interna samarbetet och att stärka nyhetsarbetet.

– Tanken är att vi skapar en sammanhållen nyhetsorganisation. Vi behöver bli bättre på att samarbeta inom Ekot och med övriga företaget, vilket de här förändringarna ska möjliggöra, säger Klas Wolf-Watz, chef för Ekot. 

Förändringarna innebär en ny redaktionsledning där tre nya tjänster skapas; nyhetschef, publiceringschef samt desk- och reporterchef. De två sistnämnda kommer att tillsättas internt, men för rollen som nyhetschef ligger en annons nu ute fram till den 13 december. Under redaktionsledningen kommer också ett antal nya redaktörer tillsättas.

– Vi får chefer som bara ansvarar för personalfrågor, såsom rekrytering, bemanning och utvecklingssamtal, och redaktörer som enbart jobbar med journalistiken. På så sätt renodlar vi de här rollerna, säger Klas Wolf-Watz. 

Även uppdelningen av reportrarna på redaktionen föreslås förändras. Istället för att som idag jobba i grupper efter bevakningsområde, såsom politik, ekonomi, inrikes och utrikes, ska så kallade ”hubbar” där reportrar med olika bevakningsområde arbeta med olika ämnen tillsammans. Det blir också en grupp som ska fokusera på Ekots poddar. Förslaget ska inte påverka programutbudet från Ekot. 

Det är den första större omorganisation som görs på Ekot sedan 2015, och enligt Klas Wolf-Watz finns det ett behov av att anpassa verksamheten för att kunna möta publikens nya vanor.

– Vi behöver ta ytterligare steg i vår digitala omställning för att nå fler digitalt. Fler och fler använder våra digitala produkter och vi vill möta det. Det gäller både poddar, klipp och livesändningar i vår app. Vi har en stark publik i tablålagd radio men den går långsamt nedåt så det måste vi förhålla oss till. 

Håkan Widman är journalisternas sektionsordförande på Ekot. Han säger att de välkomnar ambitionen att göra bättre journalistik, men att förändringen förstärker den oro som redan finns på Ekot till följd av sparpaketet. 

– Som alltid när det kommer en förändring så skapar det oro. Många undrar hur det ska påverka deras arbetssätt. Det är alltid svårt att veta exakt hur en omorganisation kommer att påverka vardagen. Hur folk ska jobba, hur deras schema ser ut och så vidare, det beslutas ju först i nästa steg. 

Journalistklubben hade önskat att arbetsgivaren inväntade att sparpaketet hade genomförts. 

– Vi sade inledningsvis att vi ville vänta till att sparbetinget var avklarat. Men ledningen menade att förändringsarbetet är så pass viktigt att vi måste göra det parallellt. 

Enligt Klas Wolf-Watz påverkas inte själva omorganisationen av utfallet av sparpaketet. 

– Vi får se vad de landar i. Vi kan nu inte säga något om hur numerären blir, det är något vi får förhålla oss till sen. Men vi är övertygade om att den här grundstrukturen kommer att fungera oavsett och vara bra för Ekot, säger Klas Wolf-Watz.

Den nya organisationen ska vara på plats den 1 april nästa år. 

Fler videos
Fler avsnitt