Missvisande rubriker om granskad överläkare

10 november, 2017

PON-beslut Norran klandras för två rubriker i artikelserien ”Abstinensfabriken”.

Norran publicerade i februari en artikel om en överläkare i landstinget som också är vd och delägare i ett behandlingshem, under rubrikerna

”Skickade patienter till egna hemmet”

”Dubbla stolar för läkaren – skickade patienter till egna behandlingshemmet”

Allmänhetens pressombudsman finner i en granskning av den anmälda publiceringen det rimligt att Norran resonerar om sambandet mellan läkarens yrkesmässiga roller och lämpligheten i hans agerande. Däremot är det ”kategoriska påståendet” att anmälaren skickat patienter till sitt behandlingshem problematiskt och saknar täckning, enligt PO.

Även om bilden av läkarens agerande nyanseras något i texten är den publicistiska skadan så stor att tidningen inte kan undgå pressetiskt klander, anser PO som får stöd av PON.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
PON-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies