Gå direkt till textinnehållet

Misstro mot Norrans ledning

Journalistklubben på Norra Västerbotten har efter misstroendeomröstning krävt att tre av tidningens chefer ska sluta. Förutom chefredaktören Sofia Olsson Olsén även sportchefen Hanna Sjöberg och nyhetschefen Lars Andersson. I dag är endast Lars Andersson kvar på tidningen.

Journalistklubben på Norra Västerbotten har efter misstroendeomröstning krävt att tre av tidningens chefer ska sluta. Förutom chefredaktören Sofia Olsson Olsén även sportchefen Hanna Sjöberg och nyhetschefen Lars Andersson. I dag är endast Lars Andersson kvar på tidningen.

När Sofia Olsson Olsén avgick som chefredaktör på Norra Västerbotten angav hon ”hot, personliga angrepp och vandalisering” som skäl. Men tidningens journalistklubb hade redan tidigare krävt hennes och två andra chefers avgång.

– Sofia Olsson Olsén fick i uppdrag att genomföra ett nödvändigt förändringsarbete men fick inte personalen med sig, säger Anders Westermark, VD på Norra Västerbotten.

Enligt Anders Westermark har en arbetsmiljöundersökning visat att flera saker inte fungerat:

– Internkommunikationen, tydligheten mellan individuella mål och företagets mål, och sedan personalledningen. En mer relationsrelaterad ledarroll behövs på tidningen.

Sofia Olsson Olsén avgick måndagen den 18 september. Torsdagen den 14 september genomförde journalistklubben en misstroendeomröstning och på fredagen framförde klubben krav på de tre chefernas avgång till VDn.

– Situationen blev ohållbar, säger Göran Abrahamsson, ordförande för journalistklubben.

Varför kontaktade ni VDn och inte chefredaktören?

– Jag gick med på att vänta med att ge Sofia Olsson Olsén information om misstroendeomröstningen, eftersom VDn berättade att han skulle ge henne ett förslag hon skulle fundera över, säger Göran Abrahamsson.

Sportchefen Hanna Sjöberg avgick på fredagen men nyhetschefen Lars Andersson sitter kvar. Han vill inte kommentera avgångskravet utan hänvisar till journalistklubbens ordförande:

– Det blir nye chefredaktören An­ders Steinvalls sak att hantera frågan, säger Göran Abrahamsson.

Hanna Sjöberg säger att hon var medveten om missnöjet med henne som sportchef:

– Jag var helt slut och stod inte ut med att bli betraktad som en Madam Saddam.

Hur reagerade du när du fick höra om avgångskraven?

– Jag fick reda på det ryktesvägen på fredagen men hade redan bestämt mig för att sluta. Det finns ingen rök utan eld men i det här fallet har röken varit större än elden, säger hon.

Journalister på tidningen, som vill vara anonyma, säger att Sofia Olsson Olséns ledarstil varit kontroversiell.

– Det har funnits ett internt och utbrett missnöje med hennes chefskap. Hon var hård mot de anställda. Hot ingick i ledarstilen, säger Göran Abrahamsson, som hävdar att Sofia Olsson Olsén hotat bland annat med uppsägningar.

– De påståendena är barocka, säger Sofia Olsson Olsén. Uppsägningar som hot hade varit brott mot LAS. Avgångskraven har aldrig framförts till mig. Men det finns en förändringsovilja och rädsla på tidningen.

Hur har du kunnat missa att personalen varit missnöjd med dig?

– Det har inte framförts till mig.

Hur ser du på mediernas beskrivning av skälen till din avgång?

– Ja, jag har själv formulerat uttalandena på min blogg, så jag har inget att anmärka.

Göran Abrahamsson tycker trots allt att Sofia Olsson Olsén även genomfört positiva saker på tidningen, till exempel satsningen på ny teknik:

– Jag sympatiserar med hennes mål, men inte med hennes metoder.

pf@journalisten.se

ma@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos