Miljonstöd till forskning om nyhetsbilder

14 december, 2012

Bildjournalistikprogrammet vid Mittuniversitetet har tilldelats 5,4 miljoner kronor i anslag för forskning kring bildjournalistikens utveckling.

Pengarna kommer från Ann-Marie och Gustaf Anders stiftelse för mediaforskning. Forskningsprojektet heter ”Nyhetsbilden i förändring: En studie om bildjournalistikens utveckling och förutsättningar 1995-2015,”

Studien leds av Maria Nilsson, lektor i bildjournalistik och Ingela Wadbring, professor i medieutveckling vid Mittuniversitetet.

Syftet är att studera nyhetsbilden och dess förutsättningar i svensk dagspress under en period av enorma förändringar i mediebranschen. Under de närmaste tre åren kommer forskningsteamet därför att fördjupa sig i nyhetsbildens utveckling sedan 1995, den bildjournalistiska yrkesrollen och arbetsprocessen på nyhetsredaktionen, samt publikens mottagande och tolkning av bild.

”Vårt fokus är nyhetsbilden och bildjournalistiken i dagspressen. Vi vill belysa nyhetsbildens status i den paradigmatiska omställningen som mediebranschen genomgått och fortfarande genomgår, i takt med internet, multijournalistik, ekonomisk åtstramning och det ökade bildflödet från allmänheten”, säger Maria Nilsson i en kommentar.

 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Mediamänniskan fre, 2012-12-14 18:48
De här resultaten kan bli riktigt intressanta att ta del av!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies