Gå direkt till textinnehållet

Men, hallå Roger Turesson…

… Expressens stjärnfotograf som har börjat som sommarvikarie på Dagens Nyheter.Varför slutade du på Expressen? – Det har inte med senaste tidens turbulens på Expressen att göra, men nu uppstod det ett bra läge där jag kunde köpa loss utrustning och få ett frilansavtal med Expressen efter att DN-vikariatet är över.

… Roger Turesson, Expressens stjärnfotograf, som har börjat som sommarvikarie på Dagens Nyheter.

Varför slutade du på Expressen?

– Det här är något som jag funderat på i fem-sex år. Jag har länge velat jobba deltid. Det har inte med senaste tidens turbulens på Expressen att göra, men nu uppstod det ett bra läge där jag kunde köpa loss utrustning och få ett frilansavtal med Expressen efter att DN-vikariatet är över.

Du har jobbat på Expressen sedan 1983. Hur känns det att byta arbetsplats efter så lång tid?

– Att inte trycka på fyran i hissen på morgnarna, och i stället gå vidare till DN känns väldigt ovant, det måste jag erkänna.

Är det alltså sommarvikarie du är?

– Nja, vikariatet löper över sommaren, men jag började redan i mitten av mars, faktiskt.

Vad tycker du om bildjournalistiken på DN?

– Den är bäst i Sverige. Man väljer bilder med stor omsorg och ställer höga krav på de foton som publiceras.

Vad håller du på med nu?

– Vi ska ut på ett jobb som handlar om nya Posten och portot. Så jag räknar med att få göra både raka nyhetsknäck och reportagejobb framöver.

I och med att Roger Turesson lämnar Expressen har totalt åtta fotografer lämnat tidningen, frivilligt, med avtalspension eller uppsagda enligt LAS. Turesson blev nyligen tvåa respektive trea i klasserna utländskt bildreportge och utländsk nyhetsbild vid Årets bild-tävlingen.

Årets fotograf och stora vinnare i tävlingen, Torbjörn Andersson, har även han valt att lämna Expressen.

pf@sjf.se

Fler videos
Fler avsnitt